KRISTIANSAND: Når gradestokken beveger seg rundt minus 10 og byens uisolerte gamle stuer dekoreres med rimfrosne vinduer, julelys og puddersnø, skal det mye til ikke å komme i julestemning. Det er ikke bare på byens torv julen synges inn med vakre juletoner og dekorasjoner. Oppi et hjørne i Posebyen fikk 35 gjester oppleve en intim, lavmælt og ikke minst nær og ekte julekonsert denne torsdagskvelden.

De dyktige, lokale musikerne Erik Faber, Stein Roger Sordal, Michael Aadal og Line Loftesnes lot gjestene kjenne musikkens nerve og nærhet i hver eneste tone. Det nedstrippede repertoaret til musikerne førte publikums oppmerksomhet rett inn i sangenes vokaler og  tekstformidling. Vi opplevde en intens nærhet og nerve i fremføringen.

Og med Sordal og Fabers fornøyelige small talk mellom sangene hørte vi publikum humre og le. Som da Faber uttrykte: «Skal æ fortelle en vits, mens du stemmer gitaren?». De to musikerne er gamle venner og tøyde samtalen mellom versene akkurat passe til at det ble humor og ikke ironi.

Da Erik, Stein Roger og Line med sitt eget arrangement sang salmene «Mitt hjerte alltid banker», «Deilig er jorden» og Anne Grete Preus’ «Når himmelen faller ned» av ble det lille lokalet med sin lave takhøyde omgjort til en katedral. Man behøver ikke gå på kirkekonsert for å oppleve et åndelig perspektiv og fellesskap – der takhøyden er lav, blir nærheten til tekst og vokal like intens og mer nær.

Repertoaret varierte mellom fremføring av egne låter og nye versjoner av kjente låter. Vokalistenes stemmer spente mellom lyst, mykt, fløyel, lavmælt og kraftfulle energiske ballader, akkompagnert av Michael Aadals strålende gitarspill.

Konserten ble avsluttet med trampeklapp hvorpå Erik Faber uttrykte at dette ikke hadde skjedd på ti år. I så fall er det på tide at han begynner å opptre igjen.

Madammens skjenkestue var fullbooket én time etter at konsertbillettene ble lagt ut. Det lille lokalet blir omgjort fra butikk på dagen til intimkonserter på kvelden. Kleshengere og garderober byttes ut med benker og bord og de to innehaverne Elin Wenche Johannesen og Hildegunn Sordal sørger for smilende bevertning til langt utover kvelden.

Hildegunn Sordal (t.v.) og Elin Wenche Johannesen er innehaverne av Madammens skjenkestue. Foto: Tone Skajaa Rye

Stedet er et genuint eksempel på gjenbruk, ombruk og flerbruk, hvor tre kreative innehavere har tenkt ut smarte løsninger og detaljer for hvordan rommene kan benyttes som et kulturelt møtested og konsertarena i tillegg ti butikk. Med 35 gjester i det lille lokalet trengs heller ikke mye av den dyre oppvarmingen som leveres i disse dager.

Foto: Tone Skajaa Rye