Ungdommens kulturmønstring gjennomgår store forandringer for tiden og det ser vi tydelig her i Kristiansand. Største forandringen er at vi i år kjører tre show i stedet for ett, og disse er fordelt utover hele byen vår – i Randesund, Vågsbygd og på Samsen. Randesund og Vågsbygd ble gjennomført i helga – og nå står Samsen for tur med show den 14. februar.

Duoen Amanda og Amanda stod sammen på scenen under UKM Vest. Foto: Foto: Tom Andreas Kristensen.

UKM har i 30 år stått for «Ungdommens Kulturmønstring». Nå forandres betydningen til «Ung Kultur Møtes», og verdiene bak arrangementet endres til i første rekke å være et møtested for ungdomskultur. Samtidig skal UKM være den viktigste visningsarenaen for ungdommenes egne kulturuttrykk i hver kommune i Norge.

Dette har vi tatt på alvor i Kristiansand og gjort grep for å skape en mer lokal tilhørighet til UKM blant ungdommene. Derfor startet vi UKM 2016 med to lokale bydelsmønstringer i regi av fritidsetaten Øst og Vest – derav navnene UKM Øst og UKM Vest. De gikk av stabelen i helga.

Deltakerne i helgas UKM Øst og Vest

UKM Øst ble avholdt i Randesund Bydelshus. Dessverre ble det en del avmeldinger denne kvelden på grunn av sykdom. Det var fem innslag fra scenen denne kvelden, og alle innslag var sang eller musikk. De to gitaristene i Metal Grasshoppers leverte kraftig, egenkomponert metal med to gitarer.

Ida Pettersen og Leila Dridi var de mest erfarne jentene på scenen denne kvelden, og levert kjempeflotte innslag. Savinaz Aram gjennomførte med glans, selv om hun ikke hadde samme sceneerfaringen som de to andre jentene. Den yngste deltakeren på UKM Øst var Anne-Sofie, hun stilte opp på scenen uten playback og presterte helt supert. Hun tok seg av kveldens sjarmoffensiv.

I tillegg til de fem innslagene på scenen var det sju andre ungdommer i sving som teknikere, arrangører og konferansierer.

Liam Young meldte seg på med solo trommer på UKM – men fikk backingband bestående av ansatte på fritidsetaten. Foto: Foto: Tom Andreas Kristensen.

UKM Vest fant sted på Vågsbygd Kultursenter, og her var en del større oppslutning rundt showet. Her fikk publikum oppleve ni innslag fra scenen. Også her var alt innenfor musikksjangeren. Liam Young stod for det mest hardtslående innslaget med trommecover av 2 låter. Alban Tobias Kärner startet showet med cover av David Bowie. Etter på kom jentene på rekke og rad med sine låter, kun avbrutt av Liams trommespill.

Jentene som opptrådte denne kvelden var Charlotte Nilsen, Sofie Elisabeth Bjarnesen, Sorya Thach, Tina Skomedal, Vilde Ribu, Ylva Johnson Olaisen og til sist en duo bestående av Amanda Emilia Winsjansen og Amanda Marie Nes. Alle leverte fantastiske innslag, til tross for noe sykdom også blant deltakerne i UKM Vest.

Hvem gikk videre?

De deltakerne som skal sendes videre til fylkesmønstringen i UKM Vest-Agder må være mellom 13 og 20 år, og det skal samlet sett være en bredt representering av alle deltakerne i UKM Kristiansand. Dermed er det slik i år at alle deltakerne på UKM Øst og Vest som er over 13 år blir automatisk sendt videre til hovedsamlingen i UKM Kristiansand som er neste søndag (14. februar) på Samsen Kulturhus. Herfra velges det ut deltakere som skal representere Kristiansand på fylkesmønstringen i Buen Kulturhus i Mandal i begynnelsen av april (1.-3. april)

Storbyprosjekt i UKM Kristiansand og Bergen

Disse bydelsmønstringene i Randesund og Vågsbygd er en del av et større prosjekt i regi av fylkesleddet i UKM som styres av fylkeskommunen. Målet med prosjektet er å øke deltakerantallet i UKM, samt finne ut hvilken relevans UKM har blant ungdommene i dag. Dette skal skje gjennom flere tiltak i tillegg til selve arrangementet, men også gjennom et forskningsprosjekt i samarbeid med Agder-forskning. Dette gjennomføres også sammen med Bergen kommune, og Cultiva og UKM Norge er inne som støttespillere.

Allerede i år har vi satt i gang et prosjekt sammen med Universitetet i Agders låtskriverlinje. Dette prosjektet er å la ungdommene jobbe sammen med backingband og stå på scenen med liveband, og ikke playback. Målet er å la ungdommene få en reell erfaring med å jobbe med ekte band, og få erfare å fremføre låten sin med ekte musikere bak seg. Dette er noe av det unike med UKM i år, og vi vet at det vil bety mye for deltakerne.