Opprop for kulturlivet i sør

Kristiansands kunst- og kulturinstitusjoner har slått seg sammen under initiativet #kortreistkultur og oppfordrer alle til å benytte seg av lokal kunst og kultur i tiden framover.

Publisert:

Naysa Andrade (fra venstre, Arteriet), Nicholas van Eck (Sørf), Theis Irgens (Scenekunst Sør), Kristin Søndersrød Ose (Arteriet), Agnes Repstad (Agder Kunstsenter), Randi Berge Wandrup (Kristiansand Folkebibliotek) og Judit Premak (Sørf). Foto: Tonje Steen

Brukergenerert innhold

  • Tonje Steen
    Informasjonsansvarlig/produsent Scenekunst sør

Kunst- og kulturlivet er blant de bransjene som er hardest rammet av koronakrisen. Alle kunst- og kulturarrangementer i Kristiansand-området legges nå samlet ut på Facebook-siden #kortreistkultur, noe som gjør det enklere for publikum å navigere seg i arrangementstilbudet innen kunst og kultur i sør. Her kan man enkelt finne lokale konserter, kunstutstillinger, teaterforestillinger, scenekunstvisninger med mer.

Kulturhjulene sveives i gang igjen, men trenger litt drahjelp.

– Mer enn noen gang er det viktig å benytte seg av det lokale kulturtilbudet. Slik kan sørlendingene enklest bidra til å opprettholde et rikt og mangfoldig kunst- og kulturliv i sør, sier Theis Irgens, styreleder i Scenekunst Sør.

Han støttes av Agnes Repstad fra Agder Kunstsenter:

– Det har vært en krevende tid for det visuelle kunstfeltet med stengte museer og avlyste utstillinger over hele landet. Nå når samfunnet endelig åpner opp, er det fantastisk å se hvor fort produksjonen og visninger settes i gang igjen.

Åpent for 200 personer

Det samme gjelder musikkbransjen, som i stor grad er avhengig av å spille konserter for å skape inntekter. Nå som myndighetene har åpnet opp for arrangementer opp til 200 personer, kan endelig lokal konsertvirksomhet komme i gang igjen.

Judit Premak i Sørf sier at det er viktig å benytte seg av de lokale artistene og arrangørene vi har på Sørlandet.

– Musikkbransjen er svært hardt rammet av koronasituasjonen, og dette tiltaket gjør det enklere for alle å finne lokale kultur- og konsertarrangementer, noen som igjen gir sårt trengte inntekter til lokale artister, påpeker hun.

Mange initiativtakere

Initiativtakerne oppfordrer alle til å følge siden #kortreistkultur på Facebook, samt tagge bilder og innlegg på sosiale medier med #kortreistkultur for å skape begeistring og støtte til våre lokale kulturaktører.

Dette er initiativtakerne: Sørlandets Kunstmuseum, Scenekunst Sør, Agder Kunstsenter Sørf, Kilden teater og konserthus, Arteriet, Kristiansand Kunsthall, Teateret, Rosegården Teaterhus, Kunstpunkt Lista, Kristiansand Folkebibliotek, Kino Sør, Haubitz Hall, Dirty Old Town og Vaktbua.

Alle visningsstedene er tilrettelagt for å overholde smittevernseglene.

Tre kulturpersonligheter fra sør svarer:

Hvilke kulturopplevelser på Sørlandet gleder du deg mest til i sommer?

Torbjørn Urfjell Foto: Kristiansand kommune

Torbjørn Urfjell - Kulturdirektør i Kristiansand kommune
Jeg gleder meg til sommerens lengste kulturreise, helt til Risør, for å få med meg konsert på Kammermusikkfest siste uka i juni.

Jeg ser også fram til Makrellrevyen og Bris Sommerutstillingen 2020, i tillegg til mange besøk på gallerier og museer. Kanskje blir jeg også overrasket over å kunne gå på en forestilling jeg enda ikke vet om?

Terje Formoe Foto: Terje Formoe

Terje Formoe - artist, musiker, låtskriver og forfatter
Jeg jobber stort sett dag og natt med Kaptein Sabeltann til og med 2. august og dermed blir det dessverre få andre kulturopplevelser på meg.

Jeg skulle imidlertid gjerne fått med meg en av konsertene med Ole Paus og Jon Niklas Rønning på Apotekergaarden i Grimstad.

Donna Ioanna – modellmamma og TV-personlighet
Jeg håper å få oppleve sommerkonserter i Ravnedalen, matfestival på torvet og diverse kunstutstillinger, bl.a. på Galleri Bi-Z.

Ellers skal jeg bare kose meg på fiskebrygga og rundt i byen vår!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalkulturen?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalkulturen, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Gatekunst
  2. Haubitz Hall
  3. Galleri Bi-Z
  4. Kristiansand Kunsthall