Vi skriver 2021. Det er to år siden vi først begynte dette eventyret. For det er et eventyr, og har vært et eventyr helt siden da. Det er bare det at akkurat nå er vi inne i den delen av historien med mest motstand. Flest hinder. Men vi har allerede kjempet mot denne motstanden to ganger siden pandemien kom, og har ingen intensjon med å gi oss med det. Kulturen er viktigere enn noen gang. Det ser vi også på salget. «Den treige sørlending» har våknet, er sulten, og vi opplever større pågang enn før, tross all usikkerhet og tiden vi er i. Det gir oss både tro og motivasjon for det vi driver med.

Dynamisk duo

I mars er vi tilbake på Teateret, og for første gang som kompani står vi ikke på scenen selv. Denne gangen har vi med oss en duo vi virkelig gleder oss til å la dere få møte. Nora Svalheim og Helene Solberg studerte sammen på Nord Universitet, tidligere HiNT, og begynte allerede der å utvikle det som nå endelig skal få sin urpremiere.

Forestillingen «Kysset» forteller en nær og ærlig historie om en ungdomstid. Den skildrer oppturer, nedturer, utfordringer og prøvelser som følger i en tid hvor så mye føles så stort og så betydningsfullt. Vi tror de fleste vil kunne kjenne seg igjen, enten om man selv er i den perioden i livet, eller har vært der. På mange måter er det mye som ikke er så ulikt hvordan det siste året har vært for mange av oss, selv vi som nå har blitt voksne. For vi er slitne. Vi er følsomme. Vi er hele mennesker, og vi har hatt et tungt år. De store tingene har kanskje føltes enda større, og de små tingene ... De gode små tingene har vært bedre, og de vonde har gjerne vært verre enn de pleide. Men vi holder ut. Det må vi jo.

Kanon Produksjon er tilbake med urpremiere på «Kysset» av og med Helene L. Solberg og Nora G. Svalheim. Foto: Signe Fuglesteg Luksengard

Forbudt kjærlighet

I «Kysset» vil dere få møte Mia og Kaja, to bestevenner som endelig skal begynne på ungdomsskolen. De har alltid vært de to! Men så føler Mia plutselig noe hun ikke helt vet om hun liker ... Stykket handler om nye oppdagelser og forbudt kjærlighet, og tar for seg en tematikk som kan være sårbar og skremmende for mange unge. Å leve ut identiteten sin er ikke alltid lett, i frykt for å bli trakassert og skjøvet vekk. Med «Kysset» ønsker vi å inspirere unge, som eldre, til en større åpenhet, trygghet og aksept for alle de man møter.

For oss i Kanon Produksjon er det viktig å kunne fortsette å tilby dere kulturopplevelser som føles nære, selv om vi fremdeles må holde avstand. Vi forholder oss selvsagt til alle smittevernregler, og gjør vårt for en god og trygg opplevelse for oss alle. Vi håper å se mange kultursultne sørlendinger i salen – i hvert fall så mange som vi har lov og mulighet til å ta inn! Forestillingen spilles på Teateret i Kongens gate, 4.–6. mars.

Kanonhilsen fra Jon Erik og André.

Kanon Produksjon er et teaterkompani bestående av skuespillerne Jon Erik Myre og André Lassemo. Deres første oppsetning, «Terroristene» av Kolbein Falkeid, ble gjennomført i kasematten på Kristiansand Kanonmuseum (Møvig Fort) i juli 2019. I 2020 spilte de Harold Pinters mørke komedie «Kjøkkenheisen», på Teateret i Kongens Gate, og hadde norgespremiere på forestillingen «Om bord» på Aladdin Scene.

I desember fikk mange med seg deres audio-guidede forestillingen i Kvadraturen: «Gjenklang – en førjulsvandring» via sin egen mobiltelefon. Forestillingen var en del av Julebyen Kristiansand, støttet av Cultiva. Jon Erik og André har mange års erfaring og samarbeid bak seg, både på scenen og på produksjonssiden, og ønsker gjennom kompaniet å produsere teater av høy kunstnerisk kvalitet i Kristiansand og ellers rundt på Sørlandet.

Les mer på www.kanonproduksjon.no