Kristiansand-duoen Oakland Rain i aksjon på Skral Festival. Charlotte til høyre, Maren til venstre. Kristiansand-duoen Oakland Rain i aksjon på Skral Festival. Charlotte til høyre, Maren til venstre. Foto: Markus Mjaaland

Til enhver moralens vokter

Vi skriver nå 16. juli 2015. Tiden flyr! Denne sommeren byr på et fullpakket program både live, skrivemessig og planleggingsmessig. Vi spilte i forrige uke på et av byens store arrangementer Palmesus. Det var en utrolig fin opplevelse.

Det er en bratt læringskurve for unge artister i bransjen! Men det er jo akkurat det som gjør dette så spennende å ta del av. Tirsdag spilte vi på Skral Festival i Grimstad, og for en opplevelse! Nydelig vær, masse folk, god stemning og lyttende publikum. Videre i sommer skal vi spille på Eikerapen Roots Festival, Tall Ship Races- og ikke minst en showcase-festival i Nederland til helgen. Sistnevnte fikk vi som et resultat av konserten vi spilte på Sørveiv i 2014. Dette er starten på et veldig spennende prosjekt som kommer til høsten…

Fra Skral Festival. Foto: Markus Mjaaland.

Når det kommer til stedene vi får spille i sommer, så er det en ære. Å spille live gir så ekstremt mye tilbake etter en lang skriveprosess hvor vi må jobbe oss gjennom utallige versjoner av hver låt for å finne den riktige formen. Prosessen er aldri lik. Man kan ikke belage seg på noe som helst når det kommer til kunst. Plutselig så skjønner man hvorfor man har skrevet en låt. Et sentralt eksempel på dette er vår siste singel som ble sluppet for noen få dager siden (13.juli). Denne låten har utgangspunkt i ett ord: Shotgun. Vi jobbet en kveld med å forstå hvorfor akkurat dette ordet hadde satt seg fast i sjela. Etter hvert begynte vi å snakke om hva vi forbinder med ordet. Vi var skjønt enige om at det måtte være sentralt å bli siktet – eller å sikte. Og samfunnsretta som denne duoen er, så begynte vi å grave i hva samfunnet har å gjøre med dette.

Fra Skral Festival. Foto: Markus Mjaaland.

Hvorfor følte vi trangen til å skrive om å bli siktet – eller å sikte? Det tok ikke for lang tid før vi skjønte at låten omhandlet enhver moralens vokter. Låten Shotgun er dedikert til enhver moralens vokter – enten den som blir siktet av en, eller tar seg selv i å være en. Vi er av den oppfatning at man kan ha begge rollene i seg. Det er lett å ta for seg fordommer. Vi går ut ifra at vi vet alt om mennesker rundt oss. Men har vi nok kunnskap og informasjon til å uttale oss? Vi vet aldri hva mennesker rundt oss baler med inni seg. Det kan være ganske annerledes der inne enn det vi tror. Ingen har rett til å stille seg til doms over andre.

når vi nå drar til Nederland noen dager og spiller ut budskapet der, så hadde det vært fantastisk fint om du ville sjekket ut låta her: