Arendal-bosatte Kjell Moan (58) har skrevet dette innlegget. Arendal-bosatte Kjell Moan (58) har skrevet dette innlegget. Foto: Palla

Jeg sa nei til Red Bull

Det fikk meg til å reflektere over alt man putter i seg av vått og tørt.

For litt siden fikk jeg en hyggelig henvendelse fra energidrikk- og sponsorgiganten Red Bull. Det er morsomt når man (tror) man blir lagt merke til, og damen var både blid og foretaksom. Vi pratet litt fram og tilbake før jeg konkluderte med at treningssenteret jeg er leder for ikke skal ha slike «energidrikker», og ønsket en god dag videre.

Det fikk meg til å reflektere over alt en putter i seg av vått og tørt. Selvfølgelig mest med tanke på trening og aktivitet, men også hva man inntar i det daglige. Særlig treningsbransjen flommer over av «gode råd» og «erklærte sannheter» om tilskudd før, under og etter trening, og januar må jo være toppmåneden for alle produsenter av alt som skal få deg både fit, slankere og sunnere.

Dropp tilskuddene

Min legevenn Nikolay sier det enkelt og bombastisk om hva vi trenger av tilskudd.

– Det eneste vi trenger av tilskudd er tran. Og det er bare om vinteren, fordi vi bor så langt nord og har så lite sol. Resten skal du få i deg gjennom kostholdet ditt.

En annen legevenn, Geir, som er tidligere toppidrettsutøver, sier det enda enklere da jeg spurte han om det samme. «Spis den maten Mamma lager».

Det han mener er at den maten du spiser skal være god og sunn, basert på reine produkter. Grovt brød, kjøttkaker, fisk to dager i uka osv. Frokost, lunsj, middag og kvelds. Ikke noe ferdig prosessert. Og godteri på lørdager. For det er viktig å kose seg også.

Trenger du litt ekstra energi hvis du er på en lang fjelltur og er tom for krefter når du ennå har fem kilometer igjen? Eller noe raskt etter en tung økt på gymmet? Jo, da har du en pose med nøtteblanding med sjokolade i sekken. Da får du både raske karbohydrater for rask blodsukkerstigning, og trege for mer langvarig effekt.

Men ellers trenger du ikke tilskudd hvis du har tilgang på vanlig mat og vann. Det er produsentene som trenger deg. Spis ordentlig, rein og hjemmelaget mat. Det trenger du.

Før trening

Spis et skikkelig måltid med mye karbohydrater og proteiner rundt to timer før økta. Grovt brød, fullkornspasta og havregrøt er gode kilder til karbohydrater. Kjøtt, fisk, egg og meieriprodukter er gode kilder til proteiner.

Spis for eksempel:

Grove brødskiver eller grove rundstykker med ost og skinke, egg eller fiskepålegg

Havregrøt eller sportsgrøt med bær og nøtter

Omelett servert med grønnsaker og grovt brød

Kjøtt eller fisk med tilbehør

Og så drikker du rikelig med melk eller vann til maten. Det både hjelper deg med fordøyelsen og sørger for riktig væskebalanse.

Under trening

Drikk vann. Masse vann. Fyll drikkeflaska di med rent friskt rent vann, rett fra springen. Det trenger du. Gratis er det også.

Etter trening

Etter en god økt er det viktig å erstatte de karbohydratene du har brukt opp, og få litt proteiner i kroppen for å bygge musklene opp igjen. Du trenger ikke spesialtilskudd nå heller. Det haster heller ikke så mye at du må løpe til garderoben for å finne det du har med deg. Innen en halv time er mer enn raskt nok.

Oppsummert: Tren smart, ta tran, drikk vann. Og spis den maten mamma lager!

Dette er fint:

Smoothie med yoghurt, frukt, bær + litt havregryn

Brødskive med proteinrikt pålegg, for eksempel ost og skinke.

O’Boy med et dryss havregryn. Foto: Kjell Moan

Les flere innlegg av Kjell Moan her