Jens Helge Wikstøl (53) fra Hægeland har skrevet dette innlegget.  Jens Helge Wikstøl (53) fra Hægeland har skrevet dette innlegget. Foto: Privat

Kjuekjueein

Ny dag, samme muligheter.

Så var enda et år omme og 2021 er om ikke godt, så i hvert fall i gang. En tidligere nabo av meg hadde et bra uttrykk synes jeg. Han brukte å si: Ny dag, samme muligheter. Ikke udelt positivt, men egentlig ganske bra og treffende. Jeg tenker i hvert fall litt sånn. Jeg har masse muligheter som bare ligger der, akkurat samme som i 2020. Helt ubrukte er de. Og i disse miljøtider så er det jo lurt med gjenbruk. For min del er det er ikke det heller egentlig, for jeg har jo ikke pakket dem opp engang.

Skogen for eksempel, ligger der som før. Den vil jeg bruke mer i 2021. Målet er å sove i den også. For jeg har telt, hengekøye, kano og kniv. Og stormfyrstikker og tennstål og stormkjøkken og fjellsko og osv. Altså lysten har vært, og er veldig til stede, men det blir liksom ikke noe. Veiene ligger rundt omkring og sykkelen står i garasjen klar for benyttelse. Vannene ligger også der de pleier og venter på meg. Kano og robåt er klare. Men årene ligger under hytta.

Jeg har ca. 600 cd-plater som bare står og venter på å bli spilt igjennom en gang til. Trenger bare litt tid. Og ikke minst kjæresten min. Hun er her. Ved min side. Hun vil nok ikke med og høre min cd-samling, for musikksmak deler vi ikke. Men tur i skog, vei eller vann. Ingen problem. Kanskje 2021 kan bringe oss og andre kjærestepar tettere sammen. En natt eller ti ute i Guds frie tror jeg kan gjøre underverk både i egen sjel og for et forhold. Kanotur? Kanskje ta med piknikkurven som man har hatt i x antall år uten å bruke? Egentlig litt det samme hva det er, bare gjøre noe koselighetsfult i sammen.

Jeg er ikke veldig fan av nyttårsforsett, men i år har jeg ett. Kommer til det litt lenger nedover her. Men jeg har mange ting jeg ønsker å gjøre. Få bedre tid, bruke den tiden jeg har bedre, besøke flere venner, le mer, sitte mer stille og bare kjenne etter, hogge mer ved, skrive mer, lese mer, være mer ute, brenne mer bål, spise mindre, være egoistisk, drite mer i andre, følge magefølelsen, puste dypt og lenge, lage sinnssykt god kaffe, gå mer med pensko. Blant annet. Må ha noen enkle ønsker også. Få mindre hår for eksempel. Det er veldig lett.

Så er det ting jeg ønsker skal bli borte eller i hvert fall mindre. Magen f.eks., den ønsker jeg selvfølgelig skal bli mindre. Kavet og stressnivået håper jeg blir mindre. Motbakkene, om ikke de forsvinner, så håper jeg i hvert fall at de blir litt mindre bratte. Svilla, eller den berømte dørstokken om du vil, håper jeg blir mindre. Og ikke minst covid-19. Covid-19 håper jeg rett og slett forsvinner helt.

La oss gjøre det litt enkelt i 2021 og ta i bruk det vi har. Bruk skogen, utforsk veiene, oppdag vannene, lytt, se og plei kjærligheten. Mulighetene ligger der. Bare å gripe dem. Så er jo det store spørsmålet hvorfor jeg har alt utstyret og ikke har gjort noe med det tidligere? For min del tror jeg at jeg vet svaret.

Det handler om prioritering og det er mitt forsett i 2021. Prioriter riktig. Vet jeg får noen skivebom av og til, men jeg har trent lenge nå og vet at jeg vil treffe blink noen ganger også i år. Tenke litt på hva som egentlig betyr noe i livet. Fy farao, for et år 2021 kan bli. Jeg gleder meg noe inni hampen. Vet ikke helt hvor den derre hampen er, men gleder meg likevel, jeg. Håper vi sees da, i en skog, på en vei, eller på et vann.

Les flere innlegg av Jens Helge Wikstøl her