Det er hårda bud for skolemusikanter. Pensjonsgrensa går ved det året du går ut av videregående. Det er der Malin P. Jørgenvåg er nå. Om noen dager er hun ferdig med studiespesialiserende på Katta.

Selvfølgelig er det vemodig å forlate skolemusikken, men alt har en ende, mener den blide Dvergsnes-jenta, som kan se tilbake på ni spennende år i Randesund skolemusikk.

SOSIALT: Latter og moro, pausene i korpsøvelsene blir aldri kjedelige. Korpsveteran Malin hadde sin siste øvelse tirsdag. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

Drømte om klarinett

At det ble det instrumentet det ble, beror på tilfeldigheter.

– Da jeg startet i korpset hadde jeg søkt om å få spille klarinett, men fikk i stedet trombone, noe jeg har vært glad for siden. Jeg har spilt både tenortrombone og basstrombone i forskjellige sammenhenger, forteller hun entusiastisk.

ASPIRANT: Korpseventyret begynte for ni år siden. En ung (enda yngre) Malin P. Jørgenvåg antrukket i sort korpsgenser. Senere ble det oppgradering til Randesunds grønne uniform. Foto: Foto: Privat

Trombonisten rekker også å få med seg en festival på tampen av skolekorpskarrieren. Neste helg arrangerer skolemusikken i Randesund Sørlandets Musikkfestival i samarbeid med Dyreparken. Det er femte året Malin deltar.

– Det er så gøy å samle mange musikanter for å spille sammen. Hver gang så bobler det i hele Dyreparken av spilleglede.

KORPSSØSKEN: Malin P. Jørgenvåg har spilt sammen med lillebroren Magnus (ytterst t.h.) i mange år. Mens storesøster trakterer trombone, spiller Magnus baryton. Foto: Foto: Privat

Fikk musikkvenner i England

Da hun var på utveksling i England i fjor var erfaringene fra det hjemlige skolekorpset gull verdt. På skolen i Royal Tunbridge Wells i Kent hadde hun egentlig valgt fotografi som i fagkretsen, men det var liksom ikke det hun ville. I London fikk hun leie en trombone og byttet til musikk-klassen. Der var det syv elever, de fleste på bandinstrumenter.

– Som regel kunne jeg gjøre øvingsoppgavene ved å spille alene. For ensambleoppgaver spilte jeg duett med læreren min som også spilte trombone eller ei klassevenninne på horn, forteller Malin.

STILIG: Flott i uniform fra Tveit Union, korpset som er med på å sette sitt preg på byen 17. mai. Foto: Foto: Privat

På fritiden spilte hun i et brassband i regi av den lokale Frelsesarméen. I tillegg overtalte ei jente i matteklassen henne til å bli med i et ungdomsorkester i nabobyen. Gjennom musikken ble det knyttet nære vennskapsbånd. Nå gleder Malin seg til sommerens venninnebesøk fra de britiske øyer.

Bred erfaring

Utenom skolemusikken har den unge trombonisten spilt i flere forskjellige korps. Før hun dro til England hadde hun også vært innom Tveit Union Musikkorps. Og i fire år var hun fast inventar i Regionskorps Sør. Det siste halve året har hun spilt i Ynglingeforeningens musikkorps.

– Og jeg har vært på sommerkurs i musikk nesten hvert eneste år, legger hun til.

Men det er ikke bare det musikalske som har betyd mye for Malin.

VEIEN VIDERE: Til høsten forlater Malin P. Jørgenvåg hjembyen Kristiansand og Dvergsnes, til fordel for Toneheim Folkehøgskole utenfor Hamar. Skolen reklamerer med at de er et tilbud til elever som er «litt for glad» i musikk. Malin har valgt linjen for klassisk musikk. Foto: Foto: Inger M. Witteveen

– Jeg har møtt veldig mange mennesker på disse forskjellige stedene og skaffet meg venner for livet. Til neste år skal jeg på Toneheim Folkehøgskole for å spille trombone og kose meg med masse musikkfolk. Det tror jeg blir veldig gøy, stråler skolekorpsveteranen.