Scenekunststipend til 12 sørlendinger

12 sørlandske scenekunstnere ble denne uka tildelt Statens kunstnerstipend i kategoriene dansekunst, skuespill, kunstkritikk, sceneinstruktør og scenografi.

Publisert:

Denne gjengen fra Ager er blant de 881 kunstnerne som er tildelt Statens kunstnerstipend.

Brukergenerert innhold

  • Tonje Steen
    Informasjonsansvarlig/produsent Scenekunst sør

Tirsdag ble 881 kunstnere fra hele landet tildelt kanskje Norges gjeveste kulturstøtte; Statens kunstnerstipend.

Rekordmange søknader

Det kom inn 9214 søknader til årets tildelingsrunde, som hadde søknadsfrist i oktober i fjor. Dette er rekord for kunstnerstipendene.

Det kom inn 218 søknader fra Agder, og av disse ble 20 kunstnere tildelt midler, inkludert scenekunstnere, billedkunstnere, forfattere og andre kunstnere.

Her er sørlendingene som ble tildelt scenekunststipend: 

Jonas Andersen Sandvik: Diverse stipend skuespill. – For meg er dette en utrolig fin boost inn i et yrkesliv jeg har gledet meg til å ta fatt på. For disse pengene vil jeg få muligheten til å dra på et par figurteaterworkshops i både Tsjekkia og England Jeg vil også få sjansen til å skaffe meg en liten "teknikkerpakke" som vil inneholde noe lyd og lys utstyr som gjør at jeg lettere kan ta fatt på prosjektene jeg vil gjøre i framtida, samt bruke de i en eventuell visningssetting, melder han.

Kristine Omland Beitohaugen: Diversestipend dansekunst: – Jeg er veldig takknemlig for stipendet, som gir meg mulighet til å reise til New York for å ta danseklasser, se forestillinger og bli inspirert av det store dansemiljøet der borte. Det gjør at jeg kan utvikle meg som dansekunstner og ta med meg masse ny kunnskap, erfaring og inspirasjon hjem til Norge, melder hun.

Magnus Sparsaas: Diversestipend sceneinstruktør. – Stipendet skal brukes til noe grunnleggende teknisk infrastruktur til Agder Nye Teater, den nystartede teatergruppa til Sunniva Flifletog jeg som hadde sin første forestilling på Teateret i Kristiansand i februar. Vi kjøper hovedsakelig inn lysutstyr til gruppa som vi også ønsker å låne ut gratis til andre frilans scenekunstnere i regionen gjennom Scenekunst sør. Vi har også brukt pengene på en flott nettside som man kan besøke hvis man er nysgjerrig på kommende prosjekter. Til sist er det også blitt igjen noe penger til faglitteratur, melder han.

Eivind Seljeseth: Arbeidsstipend dansekunst, fem år. – Dette arbeidsstipendet betyr veldig mye for meg både personlig og for mitt kunstnerskap. Fem år er den lengste trygge tidshorisonten jeg har hatt siden grunnskolen. Det betyr at jeg kan fortsette å jobbe med å utvikle og realisere nye kunstprosjekter og holde hjulene i gang. Kunstnerstipendet er en utrolig effektiv måte å fasilitere kunstnerisk arbeid på. Timingen for dette stipendet er veldig spesiell, i en tid der avlysninger, utsettelser og usikkerhet er blitt en del av hverdagen for meg og så mange av mine kollegaer. Det er så mange kunstnere som burde fått dette stipendet, og særlig akkurat nå, melder han.

Julie Rasmussen: Diversestipend dansekunst. – Helt praktisk betyr stipendet at jeg får noen midler til å utvikle kunstnerskapet mitt. Jeg skal i tiden framover fokusere på mitt skapende arbeid som dansekunstner og stipendet vil være med å støtte utgifter i dette arbeidet. Jeg skal også bruke deler av støtten til kur, men nå må vi se hvordan korona viruset utvikler seg og ev. eventuelt revurdere hvordan en bruker stipendet i en ny og annerledes hverdag. Stipendet er jo også en godt selvtillitsboost, som bekrefter at noen har troen på kunstnerskapet mitt, melder hun.

Fredrik Høstaker: Diversestipend skuespill. – Uansett om ein jobbar frilans som skodespelar eller er ansatt på ein institusjon over ein lengre periode, er ein sjølv nødd til å finne ut av sitt kunstnariske uttrykk og utvikling. Men eg kjenner, som også mange andre skodespelarar, at det er vanskelig å arbeide aleine når ein ikkje er i eit prosjekt med ein regissør og andre skodespelarar. Difor har det vore viktig for meg å forstå kva verktøy eg må ha tilgjengeleg for å kunne arbeide sjølvstendig. Med dette stipendet har eg mogelegheita til å opprette ein bank av kostymer, instrument og litteratur. Slik kan eg arbeide i eit forprosjekt der ein ofte har lite tilgang eller midlar på slikt, eller i ei pågåande kunstnarisk undersøking, melder han.

Thjerza Balaj: Diversestipend dansekunst. – Som en av mange frie og uavhengig kunstnere er jeg konfrontert med usikre inntektskilder og til tider ustabile arbeidsmuligheter. En ordning som denne er en vital faktor for at enkeltkunstnerens mulighet til fritt, skapende arbeid, tar plass. Som ny i gamet, er jeg takknemlig over å ha fått tildelt et slikt stipend. Det skal brukes til praktiske nødvendigheter som, leie av studio, materiale/teknisk utstyr og erfaringsutveksling. Alle disse ting er nødvendige for utviklingen av min kunstneriske praksis, melder hun.

Mariken Lauvstad: Arbeidsstipend kritiker, to år. - Å få dette stipendet akkurat nå, rett etter at de aller fleste oppdragene mine ble avlyst over natten, er en enorm lettelse. Dette har virkelig vært en mars-måned med store kontraster! Samtidig får tildelingen nesten en bismak akkurat nå fordi jeg skulle ønske det var langt flere stipendpenger å fordele. Det er jo mange fullt kvalifiserte søkere som ikke får, og som er i samme situasjon som jeg var for en uke siden. Statens arbeidsstipend gir kunstnere en mulighet til å kunne holde kontinuiteten i egen praksis. Det kommer til å bli viktig i tiden framover. Jeg skal bruke stipendet til faglig fordypning, lese, skrive og til å fortsette å utforske ulike bindinger mellom kultur, samfunn, politikk og scenekunst. Og skrive så tastaturet ryker, tenkte jeg! Det er veldig inspirerende å få denne tilliten, så jeg brenner virkelig etter å komme i gang å arbeide, melder hun.

Victoria Heggelund: Diversestipend dansekunst.

Tone Martine Kittelsen: Arbeidsstipend dansekunst, tre år.

Laura Christina Brøvig Vallenes: Diversestipend skuespill.

Tormod Lindgren: Arbeidsstipend scenograf/kostyme, tre år.

881 stipender fra Statens kunstnerstipend

Fylkesvis fordeling av stipendene.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalkulturen?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalkulturen, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Scenekunst
  2. Stipend