Pesach, passover, gå forbi!

Vi lever i ei tid hvor svarene søkes i vitenskapelig smittesporing, isolasjon av smittebærere og ikke som en hevnende engel som farer over skyldige og uskyldige.

Publisert:

Næringslivslederen og tidligere politiker John Gordon Bernander (62) fra Kristiansand har skrevet denne teksten. Foto: Fædrelandsvennen

Brukergenerert innhold

  • John G. Bernander

Pesach!

Offerlammets blod ble smurt på dørstokken, så den hevnende engel skulle fare forbi og spare jødenes barn, mens guds hevn tok alle Egyptens førstefødte. Derfor feirer jødene pesach, som betyr «gå forbi». Jeg husker dette, som noe av det sterkeste fra barndommens bibelfortellinger.

2. Mosebok er også en del av vår tradisjon og bibel, og påskelammet er stadig en del av påskefeiringen.

Denne påska sitter store deler av verden hjemme. Vi vasker hender, tømmer butikkene for Antibac, og unngår sosial kontakt, i håp om å bli spart for koronavirusets forbannelse. Ja, måtte den også gå forbi!

Dette innlegget ble først publisert her

Nyhetene er fulle av statistikk og statusoppdateringer. Regjeringer, helsemyndigheter og helsepersonell er satt i alarmberedskap, og vi forsøker alle etter beste evne å følge de stadig mer detaljerte råd for hvordan hverdagslivet skal leves.

Vi lever i ei tid hvor svarene søkes i vitenskapelig smittesporing, isolasjon av smittebærere og ikke som en hevnende engel som farer over skyldige og uskyldige. Likevel, vi søker trygghet hjemme bak lukkede dører, sammen med våre nærmeste. Virusets profil, et skrekkens merke, sitter klistret på netthinnen, og vi håper og ber, at denne usynlige fienden ikke finner veien over vår dørstokk.

Dagbladet, og en rekke andre medier, kjører løpende live-oppdateringer på antall smittede, innleggelser og døde fra hele verden. I skrivende stund 114 dødsfall i Norge, 16.353 i Spania, 18.763 i USA og 103.536 globalt. Heldigvis, historiene om friskmeldte er mange, og helseministerens utsagn «Vi har koronaepidemien under kontroll» beroliger.

Det er påskemorgen. Vi feirer ikke pesach. Hos oss er det den kristne påske og påskemorgen med sitt under, som bringer sitt løfte og håp. Til tradisjonen hører Ottesangen, og i dag er salmen Påskemorgen -“den har oss gitt lyset og livet”, en fast følgesvenn.

Ja, vi må beholde troen på lyset og livet, som det uttrykkes i salmen. At det vonde må gå forbi. Barn over hele verden uttrykker det på sin måte med bilder av regnbuen, som spenner kontinenter, religioner og et fargerikt fellesskap av folkeslag. De sier “alt skal bli bra”. Vi trenger det!

Publisert:
Vil du skrive for Lokalkulturen?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalkulturen, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. John G. Bernander
  2. Blogg
  3. Påske
  4. Koronaviruset