Vil halvere antibiotikabruken med aronia-juice

Aronia-planten har flere antioksidanter enn blåbær. Nå vil forskere styrke immunforsvaret til eldre og søker sykehjem i Agder som vil være med på forskningsprosjektet.

Publisert: Publisert:

Aronia-planten blir i dag ofte brukt i midtrabattene langs norske veier. Planten er hardfør, og det kommer kanskje av plantens robuste innholdsstoffer. Foto: NTB scanpix

Brukergenerert innhold

  • Atle Christiansen, UiA

Aronia-planten blir i dag ofte brukt i midtrabattene langs norske veier. Planten er hardfør, og det kommer kanskje av plantens robuste innholdsstoffer.

– Vi tror aronia kan halvere bruken av antibiotika og styrke immunforsvaret til de eldre, sier Tonje Holte Stea.

Professor Tonje Holte Stea ved Universitetet i Agder skal lede et forskningsprosjekt om hvordan aronia-juice kan bedre helsen til eldre ved sykehjem i Agder.

Hun er professor ved Institutt for helse- og sykepleievitenskap ved Universitetet i Agder (UiA). Stea leder forskningsgruppen som nå søker støtte fra Norges forskningsråd til et treårig forskningsprosjekt med bruk av aronia-juice.

Professor Tonje Holte Stea ved Universitetet i Agder skal lede forskningsprosjekt om hvordan aronia-juice kan bedre helsen til eldre ved sykehjem i Agder. Foto: UiA

Studien i sykehjem skal gå over et halvt år. Planen er å gjennomføre studien ved sykehjem i Agder fra høsten 2021 når koronasituasjonen ikke lenger er noen hindring for å besøke sykehjemmene. 

Forebyggende effekt 

Ved norske sykehjem brukes antibiotika blant annet som forebyggende medisin mot urinveisinfeksjon. 

Forskerne tror aronia-miksturen kan forebygge urinveisinfeksjoner og dermed redusere bruken av antibiotika. Utvikling av antibiotikaresistens – som kort sagt innebærer at antibiotika ikke lenger fungerer optimalt som medisin – er et alvorlig samfunnsproblem.

– En av våre forskningshypoteser er at stoffer i aronica-juice blir omdannet til nye stoffer i tarmen. Disse omsetningsstoffene gir en antibiotika-lignende effekt i urinsystemet, sier Stea.

Full av antioksidanter

Nyere forskning bekrefter at aronia-planten er full av antioksidanter, av typen polyfenoler og proantocyanidiner (tanniner). Den inneholder også spesifikke syrer og sukkerarter, og har betennelsesdempende egenskaper. 

Med seg i forskningsprosjektet har Stea blant annet representanter fra Antibiotikasenteret for primærmedisin i Norge, som har fått hovedoppgaven med å gjennomføre tiltak som skal redusere bruken av antibiotika. 

– Hvis vår studie bekrefter at aronia-miksturen virker, kan den nokså umiddelbart innføres på sykehjem i hele Norge, sier Stea.  

Bedre immunforsvaret

Målet er at 230 personer ved sykehjem i Agder blir med på studien. Halvparten av deltakerne får en mikstur med aronia hver dag i et halvt år; den andre halvparten er en kontrollgruppe som får en mikstur uten aronia. 

– Resultatene fra studien vil gi en god indikasjon på hvilken helseeffekt aronia har på de eldre, sier Stea. 

Rune Slimestad er plantekjemiker og har stor tro på aronia-planten. Foto: UiA

Forskerne skal gjennomføre kliniske undersøkelser av beboerne før de begynner å drikke aronia-miksturen, og etter tre og seks måneder. 

– Vi gjennomfører en grundig helsesjekk for å se på hvordan aroniamiksturen påvirker urinveiene, immunforsvaret og den allmenne helsetilstanden, sier Stea. 

Oppløftende pilotstudie

I forskergruppen er også Rune Slimestad, plantekjemiker i PlantChem AS, som tidligere har gjennomført en pilotstudie som gav positive resultater.

– Vi undersøkte 260 beboere ved Sandnes sykehjem og resultatene viste en halvering av antibiotika-bruken, sier Slimestad.

Publisert:
Vil du skrive for Lokalkulturen?
Rune Stensland, Fædrelandsvennens produktsjef for Lokalkulturen, ønsker bidrag fra nye skribenter velkommen. Ta direkte kontakt med Rune på 975 97 785
  1. Universitetet i Agder (UiA)
  2. Forskning