VENNESLA: – Jeg har ikke vært helt oppe på berget ennå, men snart. Jeg er temmelig sikker på at jeg greier Kuleberget også, ler Mingma.

Nepal er flott, men det er jammen meg Vennesla også, synes de tre nepalske sti-skaperne som kom til Vennesla mandag. Fjorden ligger blank og fin og lav tåke skaper ei nydelig stemning.

De tre er Mingma Tenjin Sherpa, Mir Kumas Najax og Phuri Tamag. Før Vennesla har de vært både i Hammerfest og Flørli. De er i Norge i sommersesongen for å lage steinstier. Hjemme i Nepal driver den ene gård, den andre gjestgiveri mens den tredje er guide.

Statlig sikret

Staten har gitt én million kroner til byggingen av Kuleberget-stien via ordningen med statlig sikring av friluftsområder. På stranda ligger bunt etter bunt med stein som skal bli til den første sherpastien i Vennesla. Stien skal gå fra badeplassen i Nesane og rett opp berget og steinen kommer fra steinbruddet i Driveneskleia. Nepaleserne er litt misfornøyde med steinen. Hard granitt er ikke så lett å jobbe med. De liker enda bedre skifer eller stein det er lettere å forme.

Her er Mingma Tenjin Sherpa sammen med Mir Kumas Najax og Phuri Tamag. Foto: Odd Inge Rønning Uleberg

– Men vi får det til. Vi må bare bygge litt nøyere, forteller de.

På ett døgn har sherpaene sortert ut 130 tonn stein sammen med mer lokalt kjente Sveinung Stormo. Da vi besøkte dem på Moseidstranda tirsdag formiddag, ventet de på helikopteret. Tåka har utsatt ankomst noe. Helikopteret skal frakte stein et par dager.

Ikke ferdig i år

– Vi blir dessverre ikke ferdige i år, som vi hadde tenkt. Sherpaene er noe forsinket fra andre jobber og de kan ikke være i Norge lenger enn ut i neste uke. Vi får ta resten til våren, sier Ole Petter Omdal i samfunnsseksjonen i Vennesla kommune.

Det er han som er prosjektansvarlig for sherpastien. Han gleder seg til å se arbeidet godt i gang og regner med at stien blir rett rundt halvferdig i år.

Kuleberget er et flott friluftsområde midt i Vennesla. Det brukes mye av speideren og skoler. Sherpastien vil gjøre det lettere for flere å bruke fjellet. Det er også sti opp fra Skjærehauane-siden.

(Hvis flere har vært både på Kuleberget og toppen av Mount Everest må dere si fra, så skal vi rette i teksten)