Gjennom høsten har vi fått være fascinerte vitner til «the rise and fall» av to av våre kjendiser. Jeg skal ikke uttale meg om straff. Heller ikke skal jeg kaste meg på de som så inderlig vet alt om saken, i den grad at de er både dommere og bødler. For igjen renner det over at ekspertuttalelser.

De om det, tenker nå jeg, og lar meg imponere av ordrikdommen til de som er for de fornærmede, og ordfattigheten til de som er imot.

Sosiale medier renner over av fortørnethet. Begge veier.

På den ene siden har du de som er fortørnet (folk jeg aldri har hørt om), fordi to kjendiser så til de grader har dritt på draget. Disse dissekerer intervjuer og sakshenleggelse med laaange utredninger jeg overhodet ikke makter å lese ferdig. På den andre siden har du de (folk jeg heller aldri har hørt om, takk Gud) som er fortørnet over at kjendisene ikke skal få lov til å drite seg ut som de vil. De er en del knappere i kommentaren(e), og empirisk forskning viser at:

* Det ser ut til at det er en signifikant sammenheng mellom dårlig impuls-/stavekontroll og fremmedhat blant dem som uttaler seg.

* Det sannsynliggjøres at et overveldende flertall av disse er velutdannede akademikere fra «Livets harde Skole».

* Anslagsvis antar jeg at mange av disse igjen er de samme som like raskt som en kolibris vingeslag gikk fra å være eksperter på epidemi og konspirasjoner, til eksperter på krigen i Ukraina?

Hvor gikk det galt? Tåler vi nå «så inderlig vel den urett som ikke rammer oss selv»? Hvor er det blitt av ridderligheten? Det var mange til stede som fikk med seg Antonsen i fri dressur. Hvorfor grep ingen inn? Ærlig talt snakker vi om god gammeldags folkeskikk. Eller mangel på. Hva i himmelens navn er det som får folk til bare se på at noen opptrer så motbydelig mot andre mennesker? Fylla har skylda? Sludder og vrøvl. Hvis folk blir sånn når de drikker, så bør de holde seg unna alkohol. For jeg regner ikke med at noen tvinger alkohol ned i halsen på Antonsene og Hulskerne?

Som vanlig dukker det opp gamle historier som paddehatter når slikt skjer med kjendiser. Min gode venn Thorbjørn la ut en artikkel fra VG om at Antonsen for noen år siden hadde herjet med en ung mann i rullestol også. Og Thorbjørn Gyberg er ingen hvemsomhelst. Han har det største hjertet jeg vet om og er primus motor i Arendal Bokseklubb. Min rolle der er noe mer perifer skal jeg innrømme, men jeg sitter nå på en plass i styret. Og der har jeg tenkt å sitte, for ABK er en klubb med holdninger jeg elsker.

Holdninger som ikke er av den sorten Hulskerne og Antonsene forfekter i fylla. I bokseklubben snakker vi om at «Samhold gir styrke», og nåde den som rakker ned på andre. Alle blir behandlet likt, og Hulskerne og Antonsene i denne verden hadde raskt blitt tatt hånd om. Som en av bokserne sier selv: «Jeg begynte på boksingen av de gale grunnene, men fortsatte av de rette». Det Christian mener, er at han lærte fort at det ikke er plass til kjekkaser som vil lage kvalm på byen. I dag er han lykkelig gift, far til to, og en knakende kjekk kar som har engasjert seg i politikken.

Like mye som jeg støttet Will Smith da han fiket opp han Oscar-utdeleren som spøkte om Smiths kones sykdom, og Zenedine Zidane som skallet ned han italieneren som hadde slengt slibrigheter om mora hans gjennom hele finalen i VM i 2006, støtter jeg enhver inngripen på mobbing og nedrakking av andre.

Min gamle venn og kollega Kurt fikk juling på byen fordi han er homofil. Det provoserer meg. Jeg vet at hvis jeg hadde vært der, hadde jeg stilt opp for kameraten min. Uansett. Så fikk jeg heller ha fått juling jeg også hvis det hadde blitt slik. Men jeg hadde ikke stått og sett på, eller latt ukvemsord hagle ned over en som blir trakassert.

En av farene ved kjendisstatus er at man fort blir høy på seg selv. I tillegg føler man kanskje at man skal være imøtekommende hyggelig og morsom bestandig. Å være bajas burde vel både Hulsker og Antonsen ha vokst fra seg for en stund siden, og det er balansegangen mellom hyggelig og «morsom» Antonsen bommer på (håper jeg). Ser man slik på det, kommer det siste stuntet hans i samme ubalanserte kategori som stuntet med den unge mannen i rullestol (og nå er jeg raus).

Kjendiser er forbilder for mange og har søkelyset på seg hele tiden. Derfor har de en ekstra forpliktelse til å oppføre seg.

Det har visst heller ikke Antonsen og Hulsker fått med seg. Alle som har en rolle i andres liv må forstå hvilket ansvar det medfører. Vi som er trenere for både voksne og barn har den forpliktelsen. Man kan ikke predike om "holdninger" og team/lagfølelse, og samtidig være en drittsekk på fritiden.

Utover det, støtter jeg Antonsen fullt ut: Han trenger profesjonell hjelp til å takle kjendisstatusen, fylla og sin nedslående humor når han er ute blant vanlige folk. Og bare for å ha sagt det. Hadde han besøkt meg og oppført seg sånn, så hadde han gått på huet og ræva ut.

Hadde kanskje blitt til en ny TV-serie, «Antonsen flyr igjen»?