KRISTIANSAND: Vi er korpset med de røde uniformene og som har fokus på gode konsertopplevelser. Du har sikkert hørt oss på 17. mai i Ravnedalen eller i borgertoget, eller i Kilden og Caledonien de siste årene? Kanskje hørte du oss på adventskonserten i Domkirken med alle korene? Eller nå på generalprøven i Sygna kultursenter?

Hver onsdag samles vi i Marvika, i bygget til Frelsesarmeen, der det jobbes mot neste konsertprosjekt. Intonasjon, samspill, presisjon og lytting – lytte til seg selv og til de andre. Korpsøvelsen er ikke for å øve på sin egen stemme, men å lære seg alle andres. Dirigent Rune Hansen tar ikke æren for utsagnet, men sant er det og det sies ofte.

Kristiansand Janitsjar (KJ) ville prøve noe nytt i 2018; delta i norgesmesterskap for janitsjar. Det foregår hvert år, siste helga før påske, i Trondheim. NM er fordelt på åtte divisjoner med 10–16 korps i hver divisjon. Øverste divisjon er Elite, så er det fra 1. ned til 7. divisjon. Det blir ca. 120 korps! Vanligvis begynner nye korps som vil delta nederst, med mindre man vil prøvespille til høyere divisjoner. KJ ønsket å forsøke seg i 7. divisjon for å ha lave skuldre og mest gøy.

Flere seire

Det ble en utklassende seier i 2018. Det ga selvsagt mersmak, for forberedelsen, opplevelsen, spenningen og den nye måten å forberede et stykke for en konsert på var givende og utviklende for korpset. I 2019 deltok vi da i 6. divisjon, ettersom de to beste i hver divisjon rykker opp. 6. divisjon vant vi også, så da var 5. divisjon neste steg!

Men, så var det denne pandemien, da. NM ble avlyst noen uker før det skulle gjennomføres i 2020. Det ble bestemt at det ikke skulle gjennomføres NM i 2021 heller. Tiden gikk og det tok lang tid før det ble avklart, men omsider ble det gitt klarsignal for NM 2022.

Vi er 49 musikanter fra KJ som skal delta i år. Den yngste er nettopp fylt 16 år, mens han eldste har passert 70 for noen år siden. Her er det plass til alle aldre, bare man liker utfordringer.

foto
Fra øving. Foto: Privat

Glad i utfordringer

De fire yngste er skolekorpsmusikanter fra Randesund skolemusikk og Møvig og Sjøstrand skolemusikk. Anna Morka, Noah Lundetræ Andersen og Ragne Glende har spilt med oss det siste året, mens Bendik Ramsdalen begynte etter nyttår. Felles for disse fire er samme dirigent, Aleksander Haga Tveit. Aleksander spiller slagverk i KJ og har fått med seg mange av sine flinkeste musikanter som har lyst på flere utfordringer.

foto
Anna Morka (f.v.), Noah Lundetræ Andersen, Bendik Ramsdalen og Ragne Glende. Foto: Privat

De som er unge, flinke og trenger noe mer å strekke seg etter enn skolekorpset kan tilby får en unik mulighet i KJ. Her blir de likestilt med alle andre og blir like mye pushet og pirket på som de eldre på stolen ved siden av dem. Tilbake får skolekorpsene en musikant som fortsatt har spilleglede, har øvd mer og som kan inspirere videre til de yngre i korpset. Disse fire er virkelig dyktige musikanter som inspirerer oss eldre også i KJ!

Satser på gode konsertopplevelser

Så var det NM, da. Det blir oppmøte i Trondheim 1. april for siste øvelse før selve deltakelsen, konserten vår, lørdag 2. april. Vi spiller kl. 11 i 14 minutter. Ja, det er kort spilletid for så mye øvelse! Men i løpet av de minuttene skal to dommere angi poengsum og kommentere på samspill, intonasjon, dynamikk og presisjon – alle de elementene som vanligvis øver på og som gjør at våre konserter er verdt å komme på ellers i året også. Vi vil gi publikum er god konsertopplevelse. Vi håper vi gjør det i Olavshallen i Trondheim og vi håper å gjøre det for deg på vår neste konsert i Kristiansand.

foto
Fra øving Foto: Privat

Resultatet fra NM kommer lørdag kveld 2. april, så følg gjerne med på Facebook-siden vår!