artist2.jpg Foto: Tore André Baardsen
artist1.jpg Foto: Tore André Baardsen

KRISTIANSAND: — Det er ganske overveldende, sier Sørveiv-aktuelle Ingvild Koksvik, om de mange strålende anmeldelsene hun har fått for sin første soloplate "Nattåpent".

— Mange kritikere har kommentert at plata er ærlig og inderlig, og at det ikke er noe jåleri. Det er godt å høre, for det er akkurat det jeg vil uttrykke. Jeg vil at det skal være gjennomsiktig, nakent, ærlig og inderlig, sier hun.

Farsund

33-åringen er opprinnelig fra Lørenskog, men har en samboer fra Farsund og flyttet derfor dit for to år siden. Det er et godt stykke unna Norges musikalske hovedgater, men det passer Koksvik helt greit.

— Farsund er et fantastisk sted med mye flott natur, hvor jeg får ro til å jobbe med musikk, og dessuten tid og plass til å fokusere og få inspirasjon, forteller hun.

For to år siden spilte visesangeren under Nordisk samtidspoesifestival på Hamar og fikk tilbud om å levere et bestillingsverk hvor hun satte musikk til Rolf Jacobsens poesi. Det kunne hun ikke si nei til, og dermed gikk hun løs på "Nattåpent"-prosjektet, som ble urfremført under festivalen i 2012. Noen måneder senere ble verket også utgitt på plate.

Natur og kjærlighet

Og Koksvik måtte naturligvis pløye gjennom hele Rolf Jacobsens forfatterskap for å finne de diktene som passet henne best. For selv om hun ikke skulle skrive tekstene selv, ønsket hun en personlig plate.

— Jeg opplever absolutt at det er blitt det. Man må gjøre ordene til sine egne for å fortelle en historie, og jeg har funnet stemninger som griper meg og tekster som taler til meg. En del av dem handler om natur, og så har jeg plukket en del kjærlighetsdikt. Jacobsen har ikke så mange av dem, men det fins noen som er veldig flotte, forteller hun.

Koksvik har tidligere gitt ut to plater med andre bandprosjekter, men det er først i de nakne arrangementene på "Nattåpent" at hun føler seg hjemme.

— I starten av karrieren er det naturlig at man leter etter et uttrykk, men jeg føler at jeg har landet nå. Jeg er blitt mer trygg og tenker ikke på å passe inn i andres meninger. Man må stole på seg selv og gjøre det man synes er riktig. Jeg har ikke inngått noen kompromisser på denne plata, den er akkurat slik jeg ville ha den. Derfor er jeg også veldig fornøyd, sier hun.

Intimt

Koksvik har gjort en rekke konserter i kjølvannet av solodebuten og flere står for tur. Nå planlegger hun også å sikte seg inn mot et utenlandsk marked, blant annet med flere opptredener i Tyskland. Men først bransjetreffet Sørveiv i Kristiansand. Og etter å ha spilt i Kilden under "Fremtiden er uhørt" i oktober, blir Hos naboen en litt mer intim konsertopplevelse.

— Det tror jeg blir veldig fint, intimitet bør passe musikken min godt. Jeg liker å kunne se publikum i øynene, sier den kritikerroste 33-åringen.