KRISTIANSAND: — Tiltalepunktene som er gått til anke er store poster som jeg tror vil veie tungt med tanke på straffeutmålingen, sier advokat Christian B. Hjort. Mandag starter ankesaken mot tidligere Quart-sjef Arild Buli i Agder lagmannsrett.

I fjor høst ble Buli i Kristiansand Tingrett dømt til ett års fengsel og 1,4 millioner kroner i erstatning for pengerot, bedrageriforsøk og skatteunndragelse under avviklingen av Quartfestivalen 2009. 90 dager av dommen ble gjort betinget. Festivalen gikk med 21 millioner kroner i underskudd, og førte til at Buli gikk personlig konkurs.

Tingrettsdommen er anket til Agder lagmannsrett, og mandag 23. september kommer saken opp på nytt.

Festivalarmbånd

Ett av de ankede tiltalepunktene er brudd på Skattebetalingsloven. Ifølge dommen skulle Buli ha meldt fra til skattemyndighetene om at det ikke lot seg gjøre å gjennomføre forskuddstrekk for festivalarmbånd til 463 festivalfrivillige.

Dommen slår fast at festivalpassene er å regne som lønn, noe som har fått flere i musikkbransjen til å reagere.

— Dommen kan få svært alvorlige konsekvenser, ikke bare for festivalene, men for frivilligsektoren i hele Kultur- og Idretts-Norge, uttalte leder i Norsk Rockforbund, Line Endresen i fjor høst.

Bulis forsvarer har stevnet Øya-festivalens presseansvarlige Jonas Prangerød som vitne. Han sier dette:

— Vi vil se på det som uheldig dersom det blir stående en dom som slår fast dette. Vi føler ikke det er rimelig å skattelegge folk fordi de skal ha mulighet til å være på arbeidsplassen sin. Jeg har litt problemer med å se hvordan dette skal kunne fungere for festivaler som ofte har ulik praksis, sier Prangerød.

Artistskatt

Forsvaret har kalt inn flere nye vitner i tillegg til Prangerød, blant annet en av gruppelederne fra festivalen.

Aktoratet har heller ikke ligget på latsiden. Aktor Hilde Almåsstø ruller ut flere nye vitner i tillegg til dem som forklarte seg i fjor:

— Det er borevisor Kjell Arnvard, et vitne fra Skattekontor Utland som skal vitne om artistskatten og en festivalfrivillig som hadde med billettsalget å gjøre, sier Almåsstø.

Buli ble nemlig også dømt for å ha unnlatt å sende inn meldeskjema til kemneren med honorarene til utenlandske artister. Selv argumenterte han i tingretten i fjor med at han stolte på at regnskapsfører gjorde dette.

Rutinesvikt i selskapene Quart Event AS og Quart Service AS er de to andre tiltalepunktene som skal ankebehandles. Under rettforhandlingene i fjor ble det grundig belyst hvordan millionbeløp ble fraktet i verktøykasser nattestid, og hvordan kontanter ble omfordelt mellom leverandører og kreditorer nærmest kontant i neven uten at dette ble tilstrekkelig bokført. For dette ble Buli dømt for brudd på bokføringsloven.

Arild Buli selv svarte ikke på Fædrelandsvennens anrop tirsdag.