AMERIKANSK: Ghost Town Jenny var et friskt pust under åpningskonserten. Frontfigur Kim Kylland har norske aner, og er niese til festivalsjef Liv Håland. Foto: Tore André Baardsen
KJENT STIL: Charlie Blackwater trakterte munnspillet slik han har gjort siden han startet tidlig på 80-tallet. Foto: Tore André Baardsen
NY CD: Göran Fristorp kommer med sitt første soloalbum på fem år i høst, og ga publikum smakebiter under åpningskonserten av Dark Season torsdag kveld. Foto: Kjetil Samuelsen

KRISTIANSAND: — Vi hadde en flott gjeng med artister her, så jeg er litt skuffet over at ikke flere klarte å finne veien, sier festivalsjef Liv Håland.

Det har blitt en tradisjon å arrangere åpningskonserten av Dark Season i Kristiansand domkirke. Og som regel har Domkirken vært tilnærmet fullsatt. Men grunnet installering av nytt orgel var det i år ikke mulig å ha konserten der. Da ble sal 1 på Fønix kino valgt. Der er det 655 stoler, men kun drøyt 250 ble brukt.

— I kinoen er det flott lyd, gode stoler og man ser godt. Men det veier kanskje ikke opp for stemningen som skapes i Domkirken. Når vi ikke kunne få det beste, måtte vi ta det nest beste, sier festivalsjefen.

- Fryktet dette

Ektemann og artist Bjøro Håland tror scenen er hovedgrunnen til at så få valgte å få med seg åpningskonserten av den sekstende Dark Season-fesivalen.

— Jeg fryktet dette, da det viste seg at vi måtte flytte konserten. Det er veldig synd. Men det er fantastisk at det kom så mye folk som det gjorde. Sånn ble det, og vi lagde musikk for de som ville komme, sier Bjøro Håland, som med sine 70 år var den eldste artisten på scenen.

De yngste, Randesund Soul Children, fikk æren av å åpne hele festivalen. 40 jenter i alderen 11 til 15 år satte standarden, med gospel av beste afroamerikansk merke.

— Dette var kjempestas. Det er veldig gøy å være med, og moro å stå på scenen sammen med så store artister, sier dirigent Lisa Håland, som kun har ledet koret i to måneder.

UKJENT: Elia Ardiles Tronstad fra Mandal ble et nytt bekjentskap for mange blant publikum. 34-åringen kommer med en EP før jul. Foto: Tore André Baardsen

Ukjent mandalittElia Ardiles Tronstad fra Mandal er nok et ukjent navn for de fleste. 34-åringen spilte tre av sine låter, som alle kommer på EPen hun skal gi ut før jul.

— Det er kjempegøy å få lov til å spille under Dark Season. Det er første gang jeg får med meg festivalen, men det blir garantert ikke siste gang, sier Tronstad.

Charlie Blackwater hadde derimot flere av publikummerne hørt om, og artisten lekte seg med munnspillet i kjent stil. Amerikanske Ghost Town Jenny var nok derimot heller ukjent. Frontfigur Kim Kylland har norske aner, og er niese til festivalsjef Liv Håland.

— Jeg har mye familie i Norge, og har hørt mye om festivalen. Jeg vet at onkel Bjøro er en av festivalens stolper, så det var en ære å få spille før han, sier Kylland.

Store svenske stemmer

Etter Bjøro Håland avsluttet svenskene Mikael Järlestrand og Göran Fristorp åpningskonserten. Pinsepastor Järlestrand imponerte flere med sin store stemme, og fremførte blant annet "Han har öppnat pärleporten" og "Du lyfter mig" (den svenske oversettelsen av "You Raise Me Up").

STEMMEPRAKT: Mikael Järlestrand viste sin store stemme under åpningskonserten. Liv og Bjøro Håland traff svensken under en konsert i Larvik for et halvt år siden, og ble så imponert at de booket svensken med det samme. Foto: Kjetil Samuelsen

— Jeg elsker å synge i kirker, men det er vidunderlig å komme utenfor kirkens vegger og synge disse sangene, sier Järlestrand.

Liv Håland innrømmer at de noe ukjente artistene også kan ha påvirket publikumsoppmøte.

— Det kan være at noen av artistene er ukjente for mange. Mikael Järlestrand og Elia er nok ikke så kjent. Vi må finne ut hva vi gjør feil, og gjøre det bedre neste gang, sier festivalsjefen, som ikke er bekymret for festivalhelgen

— Vi har aldri hatt særlig stort forhåndssalg. Det er solgt bra på Dumdum Boys og DeLillos, så håper vi Johnny Logan kan trekke litt folk, avslutter Håland.