KRISTIANSAND : De sørlandske bokdagene 2013 ble avsluttet med en "lesefest" med velkjente sørlandske forfattere på Pir 6 lørdag ettermiddag. Line Baugstø, Bjarte Breiteig, Gaute Heivoll, Cornelius Jakhelln, Erling Kittelsen, Benedicte Meyer Kroneberg og Kirsten Sødal var noen av navnene på plakaten.

— Nivået er veldig høyt, sier Irene Gressli Haugen, leder for Norsk Forfattersentrum Sørlandet, underveis i arrangementet.

Kvalitet

Arrangørene startet bokdagene torsdag med en debatt om hva som karakteriserer sørlandslitteratur. Gressli Haugen mener det kan være nettopp kvaliteten som er svaret.

— Det som kjennetegner sørlandslitteratur er at nivået har vært veldig bra, veldig lenge. Vi har en del forfattere som har skrevet bra i lang tid, selv om mange først har fått øynene opp for dem i det siste, sier hun.

Anti-sørlandsk

Cornelius Jakhelln gir i år ut sin syvende diktsamling, "Umgangskrigen". I fjor ble han nominert til Sørlandets litteraturpris for boka "Raseri".

Kristiansand-forfatter Cornelius Jakhelln. Foto: Erling S. Hægeland

Han mener at litteraturen som gjør seg mest bemerket fra landsdelen er nokså anti-sørlandsk.— Det er ikke mange av forfatterne som kommer herfra som bekrefter det bestående i byen. Det er ikke mange bøker om livet i snekka og grilling i hagen. Det er ofte bøker med ganske makabre undertoner. Det gjelder også mine egne bøker, som er fulle av ubehag, og for så vidt også et sinne. Kanskje er det et ønske om å utfordre det som ligger på Sørlandet, som er det mest sørlandske, sier han.

Flere oppdrag

Jakhelln mener også at forholdene ligger bedre til rette for å være forfatter i 2013, enn tidligere.

— Litteraturinteressen er blitt større i Norge, og det blir brukt mye mer penger på litteratur i offentligheten enn da jeg debuterte. Det betyr flere oppdrag. For eksempel får alle barn nå besøk av forfattere i skolen. Da jeg var skoleelev fikk vi bare besøk av tørrlagte alkoholikere som kom for å snakke om alkohol og kristne predikanter som ville fortelle oss at rock var synd. Det var kulturtilbudet vårt, så sånn sett er det utvilsomt blitt bedre, sier Jakhelln til Fædrelandsvennen før han går på scenen på Pir 6. ## For barna

Irene Gressli Haugen er godt fornøyd med gjennomføringen av årets bokdager. Spesielt trekker hun fram barnebokdagene i Kristiansand Folkebibliotek fredag. Da leste Tiril Valeur, Gyrid Axe Øvsteng og Line Baugstø for totalt nærmere 150 barn.

— Kommer disse arrangementene til å fortsette i årene fremover?

Leder for Norsk Forfattersentrum Sørlandet, Irene Gressli Haugen. Foto: Erling S. Hægeland

— Det er fjerde året vi gjør dette, og hver gang sier jeg at jeg aldri skal gjøre det igjen. Men så begynner jeg planleggingen etter hvert likevel. Så svaret er at det sannsynligvis blir bokdager neste år også, smiler Gressli Haugen.