KRISTIANSAND: — Dette er veldig forskjellig fra de tingene jeg har gjort før. Jeg ble litt overrasket over at jeg hadde tilgang på en slik fæl historie, sier Tiril Valeur.

Barnebokforfatteren og illustratøren har gitt ut "snille" bøker som "Baldrian og musa" og serien om "Polly-Esther". Nå står hun bak ideen "Flaskepost", som er ett av prosjektene som torsdag skal legges fram for NRK Super under Barnefilmfestivalen.

— Det er en ny arena, og det er spennende å bevege seg inn i andre sjangere, sier hun.

Blindpassasjer på Sørlandet

"Flaskepost" er tenkt å være en tv-serie i åtte halvtimes episoder for barn i målgruppen 9 -12 år. Hovedpersonen Siri finner en flaskepost på Odderøya. Den viser seg å være kastet fra fullriggeren Sørlandet, som i 1933 la ut på sitt første tokt til USA. Ombord var blindpassasjeren Gabriel, som kastet flaskeposten. Siri bestemmer seg for å svare, og til tross for tidsforskjellen får hun en ny flaskepost fra Gabriel.

— Det er et fabeldrama, og inneholder derfor aspekter som ikke er realistiske. Flaskeposten blir bindeleddet mellom levende og døde, og fortid og nåtid. Samtidig avdekkes det en grusom hemmelighet som har vært skjult siden 1933, som forklarer hvorfor Gabriel forsøkte å rømme til USA, sier Valeur, som hadde ideen til serien selv, men som har fått hjelp av Kristian Landmark i videreutviklingen.

— Det er første gang jeg gjør noe ordentlig mot filmmediet, og det har vært veldig bra å ha med Landmark. Vi har et godt samarbeid, som jeg håper vi får fortsette, sier hun.

Presenteres for NRK Super

LØFT: Daglig leder i Sørnorsk filmsenter, Kirsten Bonnén Rask, håper NRK Super slår til på ett eller flere av prosjektene, og mener det ville gitt filmmiljøet på Sørlandet ytterligere et løft i riktig retning. Til høyre Torgeir Kalvehagen, som står bak to av de ti finalebidragene. Foto: Kjetil Samuelsen

Barnefilmfestivalen, Sørnorsk filmsenter og NRK Super inviterte før årets festival filmmiljøet på Sørlandet og i Telemark til å sende inn sine ideer i en manuskonkurranse for tv-serier for barn. 22 bidrag kom inn, ti ble plukket med videre. Onsdag var idéskaperne samlet på Aladdin for å gjøre seg klar til å presentere sine prosjekt for representanter for NRK Super. Eller å pitche sitt prosjekt, som det kalles på fagspråket.— Vi har mange gode prosjekt her. Det er nesten synd på NRK, for vi har ti gode ideer. Og de er veldig forskjellige. NRK Super bør gå videre med noen av dem, men jeg vet ikke hva de har fra før, sier Kirsten Bonnén Rask, daglig leder i Sørnorsk filmsenter.

— Hvis ett eller to prosjekt blir produsert, vil det bety enormt mye for miljøet her nede. Det blir mye arbeid for filmarbeidere på mange nivåer, og de vil få masse erfaring. Og jeg tror alle prosjektene kan produseres med det miljøet vi har her nede. Men det vil være et løft som vi ville hatt problemer med å gjøre ellers, sånn økonomisk, legger hun til.

De ti prosjektene er som følger:

  • Tiril Valeur/Kristian Landmark: "Flaskepost"

  • Hilde Susan Jægtnes: "Kaperhuset"

  • Elisabeth Lindland: "Fri"

  • Maja Lunde: "Sommerøya"

  • Hilde-Marie Digernes Sørensen: "Markus & Sølvskatten"

  • Torgeir Kalvehagen: "Blodig alvor"

  • Torgeir Kalvehagen: "De små dyrepasserne"

  • Magnus Ramsdalen: "Åne og Lillenissen"

  • Marie Hafting: "Kims reise"

  • Grete Salomonsen Hynnekleiv: "Ny i byen"