Hellig kunst setter sitt preg på Kilden helt fram til neste torsdag, og lørdag gikk startskuddet for den multireligiøse kunstfestivalen Sacra Art. Med god hjelp av sju tibetanske munker omgjordes foajeen på Kilden til en arena for en buddhistisk seremoni hvor munkene var iført lange safrangule kapper og spilte for publikum før de satt i gang arbeidet med sitt store kunstverk.

Seremonien gjøres i forkant av at munkene starter arbeidet med en Mandala, et fargerikt kunstverk i sand som strøs i et stort mønster på en treplate på gulvet. Og verket, som er en manifestasjon av gudene og et bilde på kosmos, skal munkene jobbe med helt fram til neste tirsdag.

MØYSOMMELIG: Med et spesielt instrument siler munken Kachen Namgyal marmorsanden ned på treplaten og lager fantastiske mønstre. Arbeidet med mandalaen er både tidkrevende og krever lang opplæring. Men på tirsdag ødelegges det og kastes i sjøen. Foto: Sondre Steen Holvik

Sjelden kunst

Hver dag fra klokka 11 til 19 skal de nå sitte dypt konsentrert over sitt arbeid med mandalaen, som deretter skal kastes i sjøen utenfor Kilden. Hele poenget med kunstverket er at det skal ødelegges etter det er ferdig, og dette gjør munkene som en leksjon i forgjengelighet og ikke-tilknytning. Mandala-kunst er noe munkene øver på i mange år i klosteret, men prosessen er et uvanlig skue for de fleste.

— Det er jo i utgangspunktet en trist historie som har ført til at de har måttet reise fra sitt kloster i Tibet. Deres åndelige leder Panchen Lama ble under den kinesiske okkupasjonen av Tibet arrestert av kinesiske myndigheter i 1995. Munkene vet ikke hvor han er, og han betyr enormt mye for dem. Men på den annen side, så hadde nok heller ikke deres kunst vært tilgjengelig for oss om den forbeholdt klosteret, så det er jo også en positiv side med at de måtte dra fra Tibet. Og de synes det er veldig flott å kunne dele dette med andre. Det er viktig for dem at det alltid kommer noe godt ut av selv den tristeste ting, sier Jane Rasch.

SEREMONI: Seremonien med de tibetanske munkene markerte starten på den fem dager lange Sacra Art-festivalen. For anledningen var munkene kledd i sine gule kapper og spilte på instrumenter de har tatt med seg til Norge fra klosteret i India. Foto: Sondre Steen Holvik

Kastes i havet

Hun er med i en veldedighetsorganisasjon fra England som støtter klosteret munkene nå bor i India. Opprinnelig er de fra Tashi Lhunpo-klosteret i Tibet, men bor nå 350 stykker i eksil i India. Munkene snakker ikke engelsk, så Rasch fungerer også som tolk for dem under oppholdet i Norge.

Sanden de bruker i mandalaen har reist med dem helt fra India, og skal når tirsdagen kommer ende opp på bunnen av kanalen utenfor Kilden.

PIRK: Den dypeste konsentrasjon på til for å lage en mandala. Munkene sier de er glade for å kunne vise fram kunsten sin for folk i hele verden. Foto: Sondre Steen Holvik

— Det er ikke trist for dem å kaste sanden i sjøen, selv om de har jobbet med mandalaen i mange dager. Det er et symbol på at den har hatt sin funksjon og derfor er det helt naturlig å destruere den. Da skrapes all sanden sammen inn på midten og minner oss på at alt er midlertidig. Og når den spres på sjøen, så når den gode kraften så langt ut som mulig, forklarer Rasch.

Munk med feber

Programmet på Sacra Art-festivalen startet allerede klokka 12 lørdag, med aksjonen "Brød for verden" i regi Kirkens Nødhjelp på Nedre torv.

LEDER: Deres åndelige leder, Panchen Lama (t.h.) ble arrestert da kineserne invaderte Tibet i 1995. Da tok selveste Dalai Lama (t.v.) på seg ansvaret for å beskytte klosteret. Nå bor 350 av munkene fra Tashi Lhunpo-klosteret i eksil i India. Bildene av sine åndelige ledere har de med seg overalt hvor de reiser. Foto: Sondre Steen Holvik

I utgangspunktet skulle de tibetanske munkene også vært med på brødutdelingen og gjort en opptreden, men det ble de frarådet. Sørlandsk snøslaps er ikke helt forenlig med å bare eie ett par sko og være vant med temperaturen i sørlige India. En av munkene måtte bli igjen på hotellet lørdag fordi han hadde fått feber.

— Det skal nok gå bra med han. Men vi ble rådet til å ikke vandre rundt i byen i dag, fordi det var litt for mye å risikere. Men selv sier de at de liker snøen veldig godt og at den minner dem om Tibet, sier Rasch.