KRISTIANSAND: Da møtes en høyesterettsdommer, en barnevernsjurist, en advokat og en litteraturforsker for å snakke om ulike sider ved rettsvesenet.

Uforutsigbart

— Ingen av foredragsholderne vet nøyaktig hva de andre har tenkt å si. Elementet av uforutsigbarhet gjør kaféforedragene artige å høre på, sier Bjarne Markussen i Wergelandsenteret som inviterer til kaféforedrag i salongene på Haandverkeren.

Når og i hvilken utstrekning kan domstolen overprøve et vedtak i forvaltningen? Hvordan veie et barns rettigheter opp mot foreldrenes? Hvilke moralske dilemmaer står en advokat overfor? Og hvilken rolle har kunsten i rettssamfunnet, når den tar til orde mot urett?

Rettsvesenet

Det er spørsmålene som høyesterettsdommer Steinar Tjomsland fra Kristiansand, Fylkesnemndas leder Siv Torunn Skagestad, advokat Per Holter-Andersen og litteraturforsker Bjarne Markussen fra Universitetet i Agder skal svare på.

— Rettsvesenet er et viktig tema, for viktig til å overlates til jurister. Det angår oss alle. Det ble tydelig under Breivik-saken i fjor. Spørsmålet om hva som skal til for å erklæres utilregnelig, eller hvor stor makt sakkyndige skal ha i retten, ble diskutert overalt. Men også saker som angår mobbing, oppholdstillatelse og barnevern opptar oss i høy grad, sier Markussen

Blodsugeren

— Hva har Henrik Wergeland med rettsvesenet å gjøre?

— Han skrev faktisk en farse om jurister. Og han brukte flere år av sitt liv på en utmattende rettsprosess mot prokurator Jens Obel Praëm, som han hadde kalt for en blodsuger. Etter prosessen var han så blakk at han måtte selge Grotten, forteller Bjarne Markussen, som selv skal fortelle om Bob Dylans forsvar for den drapsdømte bokseren Rubin «Hurricane» Carter.

— Det er noe av livsnerven i et rettssamfunn at det er en løpende dialog mellom domstolen, lovgiver og rettsoppfatninger i befolkningen. Hvis denne dialogen bryter sammen, er det fare på ferde, sier Markussen.

Foredragene

Foredragene til Wergelandsenteret arrangeres to ganger i året. Da samles forskere, kunstnere og praktikere fra ulike fag for å belyse forskjellige temaer. Tidligere har de diskutert kropp og sjel, film og musikk, skapelse og renessanse. Nå skal er det altså rettsvesenet som skal belyses.

— Vi har fått dyktige foredragsholdere, og synes de er utrolig sporty som tar utfordringen, sier Markussen.