Daniel Day-Lewis ble historisk i natt. Han er den første mannlige skuespiller som har fått tre Oscar-statuetter for hovedroller, denne gangen for rollen som Abraham Lincoln. Daniel Day-Lewis ble historisk i natt. Han er den første mannlige skuespiller som har fått tre Oscar-statuetter for hovedroller, denne gangen for rollen som Abraham Lincoln. Foto: Scanpix

Ingen norsk Oscar i natt

Nattens Oscar-utdeling full av overraskelser. «Amour» vant beste fremmedspråklige film, som forventet, mens Steven Spielberg ble kveldens taper.

Anne Hathaway fikk pris for beste birolle. Foto: Scanpix
Det var en natt uten de helt store skandalene. Men da Jennifer Lawrence skulle innkassere prisen for årets kvinnelige skuespiller, snublet hun i kjolen sin på vei til podiet. Foto: Scanpix
Adele fikk prisen for beste sang for Skyfall fra siste James Bond-film Foto: Scanpix
Beste dokumentar – langfilm: “Searching for Sugar Man", Malik Bendjelloul og Simon Chinn Foto: Scanpix
Regissør Ben Affleck vant prisen for beste film med Argo. Foto: Scanpix
Ang Lee fik regiprisen for "Historien om Pi" Foto: Scanpix
Quentin Tarantino fikk pris for beste orginalmanus for Django Unchained Foto: Scanpix
Det ble, som forventet, Michael Haneke som fikk Oscar for beste fremmedspråklige film. Det var den enste prisen "Amour" vant i natt. Foto: Scanpix

Se bilder av vinnerne øverst i artikkelen.

LOS ANGELES: Som første mann i historien avsluttet Daniel Day-Lewis med å innkassere sin tredje Oscar gjennom tidene, som årets mannlige hovedrolleinnehaver. Denne gangen for rollen som Abraham Lincoln. For Steven Spielberg, som har regissert Day-Lewis ble kvelden en skuffelse. Filmen var nominert i hele 12 kategorier, men fikk bare denne ene prisen.

Daniel Day-Lewis takket sin kone, og dedikerte prisen til sin mor da han mottok prisen i Dolby Theatre i natt.

— Jeg vil også rette en stor takk til Abraham Lincoln, sa han ifølge Aftenposten.

Argo Årets film

Prisen for årets film gikk til «Argo», en etterretningsthriller med handlingen lagt til USA og Iran i 1979/80. Filmen er basert på den historiske hendelsen da iranske revolusjonære stormer den amerikanske ambassaden i Teheran og tar diplomatene som gisler. Seks amerikanere klarer å rømme i skjul hos den canadiske ambassaden, og Argo skildrer den usannsynlige CIA-operasjonen der man organiserer en fiktiv Hollywood-filminnspilling for å smugle de seks ut av landet forkledd som filmarbeidere.

Det var selveste Michelle Obama som fikk æren av å introdusere vinneren av årets viktiste pris, og en overrasket Ben Affleck brukte litt tid på å summe seg. Han takket både mor, barn og kone under sin stillferdige takketale.— Jeg vil også takke folket i Iran som opplever dramatiske tider nå, sa han.

— Jeg vil også takke min kone for alltid å jobbe med å få vårt forhold til å fungere best mulig.

Gallastemning

Nattens Oscar-feiring åpnet på den røde løperen utenfor Dolby Theatre, i hvert fall for de som hadde fått billett. Fra den norske delegasjonen var det kun seks stykker med billett til selve showet. De andre befant seg noen kilometre unna, i hotell Four Season. Der økte spenningen etter hvert som prisene ble delt ut.

Det ble vill jubel og seiersdans da svenske Malik Bendjelloul ble utropt til vinner av Oscar for beste dokumentar, for hans film «Searching for Sugar Man».Rett etterpå kom kategorien for beste fremmedspråklige film der «Kon-Tiki» var nominert, og forventningene var skyhøye da Jessica Chastain og Jennifer Garner skulle presentere vinneren.

— Vinneren er «Amour», forkynte de to filmstjernene.

De norske skuespillerne reagerte med høflige klappsalver og noe resignerte smil da det var klart at seieren gikk til storfavoritten Michael Haneke fra Østerrike.

Han har vunnet omtrent alt som er av priser for denne filmen siden den hadde verdenspremiere og vant Gullpalmen i Cannes i mai i fjor. Amour slo også Kon-Tiki i kappløpet om Golden Globe.

- Føler oss som vinnere

— Amour vant helt fortjent. Det er en verdig vinner. Det er ikke ille å bli nummer to i verdensmesterskapet i film, sa skuespiller Odd-Magnus Williamson umiddelbart etter pristildelingen til konkurrenten.

— Vi hadde inntrykk av at Kon-Tiki var på vei oppover, og at filmen lå an som en god nummer to. Uansett det som skjedde her i kveld føler vi oss som vinnere, sa Anders Baasmo Christiansen.

Regissør Joachim Rønning reagerer slik via sms til Aftenposten.no fra Dolby Theater i Los Angeles:

— Kon-Tiki er en fantastisk film, og vi har en fantastisk kveld!

Produsent Aage Aaberge formulerte seg slik fra stolsetet sitt i Dolby Theater, også via sms:

— Dette var nok som forventet. Filmen var storfavoritt og har en mengde priser allerede før Oscar.

«Amour» hadde i utgangspunktet fem nominasjoner, men endte opp med kun to priser. 86 år gamle Emmanuelle Riva som spiller Anne i filmen, er nominert i klassen beste kvinnelige skuespiller, men måtte se seg slått av Jennifer Lawrence i filmen «Silver Linings Playbook». Hun snublet seg opp til podiet i en lys rosa ballkjole, og var nærmest målløs over å få statuetten i hendene.

Flere overraskelser

«Life of Pi» var ikke forhåndfavoritt, men endte med fire priser, blant annet for beste regi, visuelle effekter, for beste filmmusikk og beste foto (cinematografi).

Kostymedrama-kampen sto mellom Les Miserable og Anna Karenina, og sistnevnte fikk prisen. Musikal-filmen ble hedret med beste make-up og frisyrer. I tillegg fikk Anne Hathaway pris for beste kvinnelige birolle.

Vis fakta ↓
Disse vant Oscar