KRISTIANSAND: — Hvis de alle gir 200 kroner, så er vi snart oppe i 20.000 kroner, sier en lettet og svært entusiastisk Svein Inge Olsen, grunnlegger og primus motor for Protestfestivalen.

Som før påske fryktet avlysning av hele festivalen i år, hvis ikke lånet festivalen har på 200.000 kroner kunne innfris.

Optimisme

To navn på støttelisten har i tillegg gitt Svein Inge Olsen ekstra hjertebank og stjerner i øynene.

Kurt Mosvold

— Jeg ser Kurt Mosvold har støttet oss. Det samme har David Reme i BR Gruppen, sier Svein Inge Olsen forsiktig, før han legger til:- Det blir jo spennende. Og jeg vet ikke om de på støttelisten betaler 200 kroner. Eller kanskje mer, sier han med forhåpning i stemmen.

David Reme

— Egentlig vet jeg jo ikke om alle på støttelisten sender oss penger heller, eller om det bare er ment som støtte. Det vil jo vise seg i løpet av neste uke når bankene åpner igjen, sier Olsen.

Over all forventning

— Hva tenker du om støtten? - Jeg hadde ikke ventet denne støtten. Det er sendt ut oppfordring til 2000 personer om å støtte oss, og det antallet vokser hele tiden. Det er overraskende få som sier nei til å støtte oss. Så langt bare en håndfull. Men det mest gledelige er å se all støtten, sier Olsen, som sier han er spesielt glad for støtte fra sentrale folk i byens kulturliv.

— Frontfigurene i Punktfestivalen (Erik Honoré) og Sørf (Kjetil Nordhus og Judit Premak) har gått inn med støtte. De er alle er opptatt av sitt, og vi er på en måte konkurrenter. Derfor varmer det at de nå står samlet rundt Protestfestivalen, sier Olsen.

Facebooksiden for Protestfestivalen har Larry Bringsjord, som er en kjent person i norsk musikkliv, lagt igjen denne oppfordringen, som også har gledet Olsen:

"Her det det viktig både musikalsk og som et fritt-ord-arena å bidra, ikke for å "bevare" , men for gi noe videre, lykke til, bidrag betalt og oppfordrer andre til det samme, mvhLarry Bringsjord."

Bredde

— På Facebook-siden er det støtte fra både kirkens menn og Hells Angels. Det er et vidt spenn. Men jeg har ikke sett noen politikere på lista ennå. Men det kan være det kommer. Jeg hadde vel håpet at politikere syntes det vi holder på med er viktig, sier Olsen.

— Jeg har hørt at enkelte politikere mener vi skal klare oss selv, etter å ha holdt på i så mange år. Det er jeg helt uenig i. Denne festivalen er så spesiell i forhold til alle andre festivaler. Den dagen vi skal basere oss på inntektene fra festivalen, er vi blitt kommersielle, og kan ikke ta opp de temaene vi vil, sier Olsen.

- Er de 200.000 kronene innen rekkevidde nå?

— Ja, de er det. Og la meg bare få legge til at vi kun har gått med underskudd i 2000 og 2009. Det var konsertsatsingen i 2010 som gikk på trynet, i et forsøk på å rette opp underskuddet fra 2009. Vi kan ikke dra med oss underskuddet år etter år. For debattene går kun i balanse. De gir ikke overskudd, og følgelig får vi ikke betalt ned gjeld, sier Olsen.

- Så nå ser du lyset?

— Ja, jeg gjør det. Jeg må være optimist, sier Olsen

— Men jeg har som sagt ikke sett ei krone ennå. Et stykke ut i arbeidsuka vet vi hvor mange som har betalt av de som har satt seg opp, sier han.

- Og hvis det ikke kommer inn 200.000?

— Jeg vil ikke snakke om det. Jeg klarer ikke tenke sånn, Jeg må leve i håpet. Slik er jeg byg, sier Olsen.