KRISTIANSAND : — Vi ønsker å senke terskelen for symfonisk musikk, sier Håkon Berge, direktør for Kristiansand Symfoniorkester.

Symfonisk lørdag er en serie korte konserter med KSO, basert på kjente klassikere blandet med nyere bekjentskap. Arrangementet er trolig landets eneste symfoniske lørdagstilbud for hele familien, men Berge tror tilbudet har druknet litt i det massive programtilbudet i Kilden denne våren.

— Vi har ikke vært tydelige nok, så jeg tror ikke publikum vet helt hva dette er. Mange opplever i tillegg symfonisk musikk som alvorlig. Vi prøver å vise at dette er et av mange flotte tilbud i Kilden. Ta med ungene og bestemor, dette er ikke farlig, oppmuntrer han.

Fortsetter til høsten

Under fjorårets turne "Kilden med det rare i" var KSO på turne i alle kommunene i Vest-Agder, og spilte for omtrent 23.000 skolebarn fra første til tiende trinn.

— Der opplevde vi at 98 prosent av ungene aldri hadde hørt et symfonisk orkester. Her kan de ta med foreldrene og få en fin lørdag sammen, sier Berge, som garanterer at tilbudet vil fortsette til høsten.

— Vi går videre med dette, og ønsker å få det innarbeidet hos publikum, sier han.

I tillegg til det 65 mann store symfoniorkesteret, blir også den unge prisbelønte norske fiolinisten Anders Nilsson med på konserten, som dagens gjestesolist.

— Han kan jeg lite om, så jeg er like spent som publikum. Han er en begavet musiker, men jeg har aldri hørt ham live, sier Berge.

Ildfuglen

På konsertprogrammet står Maurice Racels showstykke "Tzigane" og Igor Stravinskys klassiske og fantasifulle "Ildfuglen".

— "Ildfuglen" er musikk fra min favoritthylle. Det er fargerik musikk og "rett på", noe som også er poenget med disse arrangementene, sier Berge.

Det er dirigenten Peter Szilvay som skal lede publikum gjennom konserten, som vil vare omtrent like lenge som en skoletime.

— Szilvay er en av våre gode venner. Han er vært i Kristiansand tidligere, og vi er glade for å få ham tilbake. Vi ønsker at orkesteret vårt skal være en fin arbeidsplass for norske gjestedirigenter, avslutter Berge.