Tretten år etter forrige seier kommer Eurovision Song Contest endelig «hjem» igjen til nabolandet, skriver Aftenposten.no.

Loreen har sammen med Spania og Serbia vært soleklar favoritt til å vinne kveldens finale i flere dager. Da opptellingen tok til ble det tidlig klart at Europa likte «Euphoria».

Og når slagernasjonen Sverige vinner hersker det ingen tvil om at det blir en heidundrende fest blant svenskene, både i Baku og hjemme i Sverige.

— Takk for at dere har trodd på meg, jeg elsker dere. Denne seier er vår, ikke bare min, sa Loreen på direkten før hun fremførte vinnerlåten på nytt.

Loreen høstet den ene tolvpoengeren etter den andre, selvfølgelig også fra Norge. Til slutt endte Loreen noen fattig poeng bak rekorden til Alexander Rybak fra 2009, den gang sikret han seg 387 poeng.

For Norge derimot ble årets finale en eneste stor nedtur. Lenge så det ut til at Tooji skulle ta en Teigen og få null poeng. Etterhvert vanket det imidlertid noen fattige poeng fra Nederland, Island og Sverige, som reddet oss fra en fullstendig ydmykelse.

Men selv om Tooji høstet mye jubel inne i salen, var dette likevel Sveriges store kveld i Crystal Hall.

Femte gang

Dette var Sveriges femte seier i konkurransen. Likevel har landets Eurovision-innsats har vært den reneste berg og dal-banen de siste årene. Derfor smaker nok kveldens seier ekstra godt.

The Ark, Charlotte Perrelli, Martin Stenmarck og Malena Ernman, samtlige fire opplevde å være blant storfavorittene blant oddssetterne til å vinne Eurovision Song Contest. Men hver gang, når resultatene er ferdig opptelt, lå svenskene med brukket rygg. Med unntak av Slager-Carola, som karret seg opp på en hederlig femteplass i 2006, har Eurovision Song Contest blitt et aldri så lite mareritt for slagernasjonen Sverige de senere årene.

Bedre ble det ikke i 2010, da Anna Bergendahl røk ut i semifinalen under finalen i Oslo i 2010. I fjor derimot endte naboene på en sterk annenplass.

Årlige krav

Aftenposten har gjentatte ganger intervjuet den svenske delegasjonsleder Christer Björkman og han har aldri lagt skjul på at svenskene har nærmest utopiske forventninger når det gjelder egne låtbidrag i Eurovision.

— Vi svensker krever aldri at vi skal vinne VM i fotball. Derimot er vi så selvgode at vi forventer at vi skal vinne Eurovision hvert eneste år. Men ingen synes å huske at Sverige har vunnet fire ganger, mens store Tyskland ikke har vunnet siden 1977, Spania må helt tilbake til 1969 for å finne sin siste seier, sier han.

Sveriges første seier kom i 1977 med ABBA og «Waterloo», så gikk det ti år før serier nummer to kom. Da var det Herreys som sang seg inn i europeiske hjerter med «Diggi-Loo Diggi-Ley».

Carola

I 1991 var det duket for Carola med «Fångad av en stormvind», før Charlotte Nilsen, nå Pirrelli, to nabolandets inntil i kveld siste seier med «Take Me to Your Heaven»

Trolig ble det også satt ny seerrekord på Sveriges Televisjon i kveld. Rekorden er fra 2006, med Carola, med 4,2 millioner seere, noe som forteller mye om den enorme interessen for Slagerfestivalen i nabolandet.

Hjemme i Sverige har Loreen forlengst blitt stor stjerne. I finalen i Melodifestivalen fikk hun mer enn dobbelt så mange stemmer som fjorårets vinner Eric Saade.

Vinnerlåten «Euphoria» er forøvrig skrevet av Peter Boström, som tår bak Norges bidrag «Stay» og Thomas G:son, som har skrevet årets spanske bidrag. G:son har flere ganger tidligere skrevet norske MGP-bidrag, deriblant Norges vinnerlåt i 2007 med Guri Schanke.