KRISTIANSAND: — Jeg kan ikke kommentere dette, og det forstår du sikkert. Det jeg kan si er at jeg er meget glad for de to gangene jeg har arbeidet med KSO. De har fått en flott scene i Kilden, det er en dejlig by og et dyktig orkester, sier Giordano Bellincampi.

Etter det Fædrelandsvennen erfarer skal dansk-italieneren akkurat nå være det mest aktuelle navnet som Rolf Guptas etterfølger som sjefdirigent ved Kristiansand Symfoniorkester.

I går skrev Fædrelandsvennen at Gupta takker av etter åtte år som kunstnerisk leder når åremålet hans i KSO utløper i juli neste år. Dermed haster det litt med å finne en kvalifisert etterfølger. Det er faglig råd i orkesteret som innstiller sin kandidat til ledelsen, og i et allmøte tidlig denne uka var valg av ny dirigent tema. Etter det Fædrelandsvennen erfarer var de to mest aktuelle navnene på møtet Giordano Bellincampi og Ingar Bergby. Sistnevnte dirigerer akkurat nå "West Side Story" på Kilden, mens Bellincampi nylig besøkte KSO som gjestedirigent da de fremførte Berlioz-stykket "Harold en Italie".

Ridderorden

Italienskfødte Bellincampi (47) er en av Danmarks mest velrenommerte dirigenter. Han har vært operasjef og dirigent ved Den Jyske Opera i Aarhus siden 2005. Den stillingen har han ut mai neste år.— Etter det vi forstår skal du i løpet av 2012 tiltre to nye jobber, både som sjefdirigent ved Duisburgfilharmonien og ved Pomeriggi Musicali i Milano. Det må vel bety at du kan få riktig mye å gjøre etter hvert?

— Hahaha. Jeg forstår at du spør, men dette kan jeg altså ikke si noe mer om, ler Bellincampi.

Men etter det Fædrelandsvennen erfarer skal altså KSO være interessert i den danske kapasiteten. Bellincampi har dirigert ved en rekke europeiske topporkestre, han har en like lang rekke plateinnspillinger bak seg, han er ridder av Dannebrogsordenen og han er også innehaver av den italienske ridderorden for sin innsats for italiensk musikk.

"Liten tid"

AKTUELL? Ingar Bergby er dirigent ved Den Kongelige Norske Marines Musikkorps. Foto: Promobilde

Ingar Bergby (48) som er det andre aktuelle navnet, har siden 2008 vært leder for Den Kongelige Norske Marines Musikkorps i Horten, og har ledet de fleste symfoniorkestre i Norge. Han besvarte ikke Fædrelandsvennens anrop fredag.Direktør Håkon Berge ved KSO vil ikke bekrefte eller kommentere navnene:

— Du kan lese opp navnene på alle dirigentene i hele verden for meg, og jeg vil svare det samme: vi er i en prosess og da blir det feil å kommentere navn offentlig, sier direktør Berge.

Adam Gruchot, som er leder av KSOs faglige råd, er like lite interessert som direktør Berge i å kommentere hvem som er aktuell som ny dirigent. Hvor langt prosessen har kommet vil han heller ikke si noe om:

— Det er feil å si noe om dette så tidlig i prosessen, og det kan ødelegge mye hvis vi gjør det. Vi har liten tid til å finne en erstatter. I musikkverdenen planlegger man i treårsperspektiver, sier Gruchot.