OSLO: — Det eneste jeg har gjort den siste uka er å høre på Honningbarna, sier Nils Jørgen Nilsen, som skal ta Anders Askildsen Eikås’ plass bak trommene under punkrockernes konsert på Bylarm i natt.

— Jeg har prøvd å bli bedre kjent med Anders som musiker de siste dagene, men jeg må bare være meg selv. Det var derfor jeg ble spurt. Jeg kjente Anders godt og alle i bandet har han i tankene. Det blir tøft, men det blir en ”må fikse”–situasjon, sier Nilsen.

Sørgmodig

Vi møter bandet på Royal Hotel Christiania i Oslo sentrum. Bransjetreffet Bylarm åpner ikke offisielt før i morgen formiddag, men allerede noen minutter over tolv i natt skal Honningbarna fylle Youngstorget med sitt etter hvert velkjente musikalske raseri. Og denne gangen kan man også forvente at det ligger en hel del smerte og sørgmodighet i Honningbarnas uttrykk. Det er første gang de spiller en konsert siden Eikås omkom i en bilulykke for to uker siden.

Nilsen er en av to midlertidige erstattere som skal dele trommeansvaret frem til sommeren. Begge er kamerater av de andre i bandet, noe som var en avgjørende faktor for valget, forteller vokalist Edvard Valberg.

— Honningbarna skal alltid være en kompisgjeng. Det var aldri snakk om noe audition. Vi kjenner Nils og Nils kjenner oss, sier han.

— Det var et spørsmål om han hadde tid og lyst. Det ble noen sekunder med grundig betenkningstid, men deretter kom det et bestemt ja, forteller gitarist Fredrik Justnes.

I Anders' ånd

Rock 'n' roll er full av forslitte klisjeer. "The show must go on" er en av de verste. Fordi den er en av de mest reelle. For selv om Anders Askildsen Eikås nå er borte, lever bandet hans fremdeles. Og de må starte en ny epoke uten mannen de karakteriserte som "Honningbarnas sheriff”, og de har valgt å gjøre det bare noen dager etter bestekompisens begravelse.

— Å fortsette på denne måten er i Anders' ånd. Dette ville vært hans greie. Absolutt, sier Valberg.

Bandet forteller at de kommer til å tilegne den siste låten i natt til Eikås, og dessuten fremføre den aller siste sangen han var med å spille inn før han gikk bort.