GRIMSTAD: — Den store utfordringen er å finne steder som er minst like fine som der vi har vært før. Det er viktig at farmen ligger på et vakkert sted hvor deltakerne har lyst til å være, sier programleder Gaute Grøtta Grav.

TV2 kan nå bekrefte at innspillingen av Farmen 2013 vil foregå på gården Berli i Grimstad i Aust-Agder. Gården ligger idyllisk til ved Berlivannet, like ved grensen til både Arendal og Froland. Ekteparet Karl og Børg Vangsnes bor på gården i dag, men flytter snart ut. I begynnelsen av august er deltakerne på plass til den to og en halv måneder lange innspillingen.

— I år får de et stort område å boltre seg på. Det er et pluss. Vi vil jo ikke at deltagerne skal få brakkesjuke og blir gærne, sier Grav.

Omfattende ombygging

Før deltakerne kan flytte inn må det gjøres et omfattende ombygningsarbeid. Tv-konseptet innebærer at deltakerne skal drive gården som folk gjorde for hundre år siden, uten bruk av dagens moderne fasiliteter.

— De har tatt vare på mye av den gamle stilen innendørs, men standarden er selvfølgelig alt for høy. Nå starter jobben med å bygge gården ned. Blant annet må vi fjerne strøm og innlagt vann, sier Grav.

- Og rive flisene ut av gulvene?

— Vi gjør det vi må gjøre. Vi leker jo ikke Farmen, sier Grav.

— Hva gjør dere etter innspillingen?

— Dersom eieren ønsker det vil standarden bli som den var. Tidligere har mange hatt en drøm om å få tilbake den virkelig gamle stilen, men har ikke selv hatt muligheten til å gjøre det. Så hva vi gjør kommer an på hva eieren ønsker, sier Grav.

Ifølge Grøtta Grav har produksjonsteamet undersøkt mange gårder før valget falt på Berli.

— Jeg vet ikke hvor mange som har vært aktuelle, men nåløyet er ganske trangt. Vi har folk som er fulltidsansatt med å finne gården som passer best. En ting er at gården skal være fin, men det er like viktig at logistikken fungerer. Det er et stort apparat som skal fraktes ut og inn, sier Grav.

Skal bo i Grimstad

Mens innspillingen foregår vil programlederen og resten av tv-teamet bo i Grimstad.

— Vi ønsker å ha et godt samarbeid med lokalbefolkningen. Vi er helt avhengig av hjelp fra dem og vil gjerne komme i kontakt med folk som har kunnskap om lokal gårdsdrift. Blant annet trenger vi hjelp til å finne utstyr som ble brukt i gamle dager, sier Grøtta Grav.

Teamet jobber også med å finne et sted som kan fungere som markedsplass for deltakerne og en person som kan være mentor.

— Hvor markedet skal være er ikke bestemt. Vi har heller ikke funnet noen mentor, som er en kjempeviktig person når det gjelder kontakten med lokalsamfunnet, sier Grav.

Etterlyser statister

Han forteller at tv-produksjonen også er ute etter rundt 300 statister, som blant annet skal stå i bakgrunnen når deltakerne skal besøke markedsplassen.

Hvem som blir årets deltakere er foreløpig uklart. Ifølge Grav var det rundt 6000 som søkte om å få være med.

— Vi har ingen deltakere klare. I mai, juni og juli vil vi sirkle oss litt inn og gjøre flere intervjuer. Det er greit at de ikke får altfor lang tid til å forberede seg, slik at vi unngår at de legger seg i hardtrening, sier Grav.