KRISTIANSAND : Etter fem måneders brudulje får Sørf en million kroner å dele ut i turné— og arrangørstøtte i 2012, samt 80.000 ekstra til drift.

— Utrolig deilig at vi endelig kom i mål, for dette føler jeg at jeg har jobbet knallhardt for, sier kulturstyreleder Randi Haukom (H).

Onsdag kveld vedtok bystyret i Kristiansand med solid flertall å dele ut hele "rockemillionen" også for 2012, etter at halve beløpet hadde vært holdt tilbake ved budsjettbehandlingen i desember. Disse pengene går for en stor del til turne- og arrangørstøtte for lokale aktører. Samtidig vedtok man å følge rådmannens opprinnelige forslag på å øke driftsstøtten til Sørf fra 450.000 til 530.000 kroner for 2012. Det betyr at fem måneders dragkamp er over, og at byens arrangører og utøvere av rytmisk musikk får like mange kroner i støtte fra kommunen som de har fått de tre siste årene.

Kalddusj

Bråket startet i fjor høst, da det opprinnelige forslaget til budsjett fra "budsjettkameratene" Høyre, KrF, Pp og Frp gikk inn for å kutte 500.000 av satsningskronene som har vært delt ut av kommunen årlig fra og med 2009, og som har vært administrert av Sørf. Forslaget ville også avlyse rådmannens økning i driftstilskudd på 80.000 kroner.

Dette kom ikke bare som en kalddusj på Sørf og musikkmiljøet, men også på Randi Haukom som var på utenlandsreise da forslaget ble lagt fram.

Noen få måneder før hadde kulturstyrelederen vært i tottene på Mette Gundersen (Ap) da sistnevnte i valgkampen advarte kulturutøvere mot å stemme på Høyre. Dette provoserte Haukom kraftig, og i avisdebatten som fulgte understreket hun Høyres profil som kulturparti. Derfor kom det som en kalddusj da hennes eget parti gikk inn for å kutte i Sørf-pengene, og det ble nokså tydelig for omgivelsene at Høyre var splittet i denne saken. Hjulpet av blant andre Høyre-dronning Bjørg Wallevik klarte Haukom midlertidig å vinne den interne kulturkampen i Høyre, men den endelige avgjørelsen kom altså først etter at Telemarksforsking nylig leverte en evaluering av musikksatsningen som var utelukkende positiv.

- Viktig signal

— Jeg fikk en god klem av Mette på onsdag og hun gratulerte meg med en vel utført jobb, sier Haukom som kunne registrere at forslaget hennes gikk gjennom med 37 mot 16 stemmer. Representantene fra Høyre, Ap, Venstre, SV, og Rødt stemte alle for, pluss to utbrytere fra KrF. Da hadde forslaget først vært vedtatt i kulturstyret uka før.

— Det er veldig viktig for oss å vite at et så stort flertall i bystyret signaliserer støtte til oss, sier Sørf-leder Kjetil Nordhus.

— Jeg vil takke alle som stilte opp og sa fra, for jeg tror nok det overrasket politikerne at hele musikkmiljøet, næringslivet, universitetet og forskermiljøet engasjerte seg mot kuttene, fortsetter han.

I vedtaket fra bystyret heter det også at rådmannen bes se på mulighetene for å utvide satsningskronene i langtidsplanen for de kommende tre årene. Det kommer som direkte følge av et forslag i rapporten fra Telemarksforsking.

Samtidig understreker Nordhus at man langt fra er i mål når det gjelder driftstilskudd.

— De 80.000 ekstra er fremdeles 200.000 kroner mindre enn vi søkte om, og også mye mindre enn det vi høsten 2010 fikk signaler om at vi kunne vente oss nettopp fra Høyre. Det redder oss ikke, men det kan hjelpe mulighetene våre for å få regional støtte, sier Nordhus.

Samtidig har altså Venstre foreslått for Stortinget at alle landets ressurssentre for rytmisk musikk kommer inn på statsbudsjettet.