KRISTIANSAND: — Torvet har de siste tre årene vært hovedbasen for Den Internasjonale Kulturfestivalen. Flere innvandrere som jeg kjenner ble veldig skuffet da det ble klart i mai at vi ikke kunne arrangere festivalen på Torvet, sier festivalsjef Cynthia Trydal.

— Men i stedet for å gi opp, har vi i år flyttet festivalen til området utenfor Slottet, altså i Tordenskjolds gate. Det er viktig for innvandrermiljøet at vi gjennomfører årets festival, legger hun til.

Lørdag arrangeres den fjerde utgaven av festivalen utenfor Slottet. Hele dagen vil dette området i Tordenskjoldsgate være stengt for trafikk.

Vurderte Festningen

Mechael Neri (t.v.), Jesusa Joreid og Liza Eikenes fra Fillipinene serverte blant annet grillspyd under fjorårets utgave av Den Internasjonale Kulturfestivalen. Foto: Roald Ankersen

Trydal sier videre at det var flere områder som ble vurdert, etter at det ble klart at ombyggingen på Torvet tok lengre tid enn hun forventet.— Vi tenkte muligens på området ved Tresse og Festningen, men vi fikk tilbakemeldinger fra flere mataktører om at de var redde for både vind og sand. Og problemet med Odderøya, som vi også vurderte, var mangelen på strømkapasitet. Det er heller ikke strømmuligheter til alle ved Slottet, så vi har oppfordret flere aktører til å bruke kull- og gass til årets matlaging.

Og med et vesentlig mindre område enn i fjor, har antall matboder i år blitt redusert med 10 av sikkerhetsmessige årsaker.

— I fjor hadde vi 30 matboder, men i år blir det 20. Det blir mye mat fra Afrika og Sør- Amerika i år, men også fra Thailand, India, Eritrea og flere andre land. Målet mitt er at rundt 3000 tilskuere tar turen innom festivalen i løpet av helga.

Konsertprogram

Rapperen Oguzhan Nicholas Yerlikaya gjorde seg bemerket i TV2-konkurransen "The Stream". Lørdag spiller han under Den Internasjonale Kulturfestivalen. Foto: Helene Randal Eriksen

Og som alltid er det ikke kun mat på programmet. Lørdag skal 13 artister spille, og en av dem er den lokale rapperen Oguzhan Nicholas Yerlikaya, bedre kjent som Ozzy. Han gjorde seg bemerket under årets utgave av TV2— konkurransen «The Stream», hvor han var en av de mest populære kandidatene.Mamsepapsen, Igor, Fredrik, Maria I. Flores, The Last City Ramblers, Mauricio og Miriam, Sofie Todal, Gani Belani, El Rumbeo, Shaho, Chiwahwah og Dj Quincy står også på konsertprogrammet. I tillegg vil det også bli underholdning med både dans- og barnearrangementer.

Fredagsdebatt

Før lørdagens hovedprogram med matboder og konserter går av stabelen, er det klart for oppvarmingsarrangement på Hotel Norge. Filmskaper Erling Borgen innleder til debatt om Norges politiske utvikling nasjonalt og internasjonalt.

— I debatten stiller politikerne Trond H. Blattmann, Vidar Kleppe og Per Bård Torvik, i tillegg til Kurt Mosvold, ambassadør for festivalen. Elisabeth Engemyr, som jobber i kommunen med ansvar for flyktningssituasjonen, kommer også, avslutter Trydal.