— Det å spille i en slik setting er utrolig kult, sier Jørn Hoel til Fædrelandsvennen på telefon fra Oslo. Torsdag spiller han på Blå Kors sin gratiskonsert i Kristiansand.

Konsertserien «Blå Torsdag» ble startet for ett år siden, og har allerede hatt gjester som Ole Paus og Vidar Busk.

Lavterskeltilbud

— Det er dessverre mange mennesker i Kristiansand som ikke har råd til å dra på konsert. Det er i tillegg mange som har utfordringer knyttet til rus og psykisk helse, og som av den grunn ikke føler seg komfortable med å dra på konsert på byens vanlige utesteder. På bakgrunn av dette har vi startet «Blå Torsdag», et lavterskelstilbud med gratis inngang for alle. Det er også viktig for oss at mennesker kan møte - og bli kjent med - Blå Kors og det viktige arbeidet de gjør, forklarer Ronnie Jacobsen, kunstnerisk leder for «Blå Torsdag».

Jørn Hoel skryter av tiltaket.

— Før jeg ble artist jobbet jeg på et psykiatrisk sykehus i Tromsø, der jeg arbeidet med å få befolkningen til å få et forhold til pasientene. Det gjorde vi ved å arrangere konserter som alle kunne møtes på, forteller den folkekjære artisten. Og legger til:

- Respekt for dem

— Det er en veldig kul måte Blå Kors gjør dette på, og jeg har veldig respekt for dem. Jeg merker at jeg er glad i menneskene som står bak, selv om jeg ikke har møtt dem.

Hoel liker også godt at konsertene er rusfrie.

— Når publikum er edru, får vi bedre kontakt, og vi er på samme bølgelengde. Jeg gleder meg veldig.

Også Ronnie Jacobsen mener det blir en egen stemning på rusfrie konserter:

— Man merker at det blir en spesiell atmosfære, og jeg har fått flere gode tilbakemeldinger fra artister og publikum. Jeg tror at både kvaliteten og opplevelsen av konsertene forsterkes når det er rusfritt.

- God blanding

I månedene fremover står Thom Hell, Knut Reiersrud, Sigvart Dagsland og Anita Skorgan på plakaten. I snitt kommer det rundt 200 mennesker på konsertene til Blå Kors.

— Det er en god blanding av folk. Omtrent 80 prosent er «vanlige» folk, mens de øvrige 20 prosentene er en god blanding fra Blå Kors-systemet og andre samfunnslag.

Jacobsen gleder seg til konserten med Joel Hoel.

— Det er kjempegøy for oss å få ham hit. Han har stått på ønskelisten lenge, og nå klaffet det, selv om han er opptatt med både «The Hit» og «Stjernekamp» på NRK.

Kjente sanger

Hoel sier at det blir en konsert med de mest kjente sangene hans.

— Det blir også noen andre sanger som jeg forteller historier om. Jeg har tidligere spilt både i fengsler og på psykiatriske institusjoner. Jeg har mange sanger som passer til det, og som har mellommenneskelige temaer.

— Spiller du «When Loving Takes Over» fra «The Hit»?

— Det har jeg ikke tenkt på, men det er kanskje en god idé...