— Vest-Agder-museet forvalter 92 bygninger, 227.986 foto og 59.733 gjenstander. Det er vårt ansvar å sikre dem for fremtiden, men det er også vårt ansvar å si i fra når vi ikke lenger kan løse den oppgaven på en god måte.

Det sa museumsdirektør John Olsen, da han torsdag formiddag åpnet Vest-Agder-museets plaststunt på Friluftsmuseet på Kongsgård, der Nomelandsloftet fra 1580 og flere gjenstander var pakket inn i plast. Stuntet har fått navnet «Fortiden i plast for fremtiden».

Vest-Agder-museet kunne torsdag formiddag presentere "Fortiden i plast for fremtiden", der deler av Setesdalstunet på Friluftsmuseet på Kongsgård er innpakket i hvit plast. -Det blir stående til søndag kveld. Vi har fått klarsignal for at det er faglig forsvarlig. Vi kunne ikke gjort det slikt på lang sikt, sier Kathrin Pabst, leder for fagseksjon ved Vest-Agder-museet. Foto: Jørgen Steffensen

— Jeg håper dette stuntet kan hjelpe til større bevissthet på utfordringene vi har i å ta vare på bygg og samlinger, sier Olsen.

Utilfredsstillende forhold

Olsen henviste til St.meld. nr. 49 fra 2008/09 om Framtidas museum, som ble vedtatt av Stortinget i mars 2010. Der blir museene karakterisert som viktige aktører innen bygningsvern, og det er et uttalt mål at samlinger skal sikres og bevares for ettertiden. I tillegg er det kommentert at mange bygg trenger restaurering, og at omtrent 50 prosent av alle gjenstander oppbevares under utilfredsstillende forhold.

Museumsdirektør John Olsen åpner stuntet "Fortiden i plast for fremtiden" ved porten inn til Friluftsmuseet på Kongsgård. Foto: Jørgen Steffensen

— Og den prosentsatsen er vesentlig høyere her i Vest-Agder, poengterer Olsen.- Noen økte tilskudd og en bevisst intern omprioritering har bidratt til å øke midlene til å ta vare på samlingene, men ikke nok til at etterslepet har minket. Økte ressurser er nødvendig, fortsetter direktøren.

Mål for 2020 ikke fulgt opp

Generalsekretær Liv Ramskjær i Norges Museumsforbund hadde tatt turen ens ærend fra Oslo for å være med på plaststuntet.

— Det er viktig å sette fokus på dette. På landsbasis har vi rundt 5000 bygninger, en del av dem er fredet, men mange er ikke. Vedlikehold og vedlikeholdskostnader er en utfordring. Det ble satt noen mål for 2020, men de er ikke fulgt opp. Det er også gitt noen midler i forbindelse med Kulturløftet, men det er på langt nær nok, sier Ramskjær.

Museet hadde lagt stuntet til denne uka, siden Arendalsuka arrangeres i disse dager. Og selv om ingen av de nasjonale politikertoppene var å se under plaststuntet, håper Olsen de vil få det med seg.

— Nå har vi lansert dette i dag, og vi har sendt ut info til politikere. Jeg har fått noen tilbakemeldinger, som går på at de synes dette er viktig. Jeg har ikke fått noen signaler ut over det, men håper dette stuntet skal bidra, sier han.

Skal fri til publikum

Styreleder for Vest-Agder-museet, Thor Jørgen Tjørhom, er enig i kravene om mer offentlig støtte. Men han mener også at museet kan bli flinkere til å skape et eierforhold blant den bynære befolkningen.

— Til tross for rop om mer ressurser, må vi også tenke kreativt i forhold til å skape en entusiasme blant lokalbefolkningen. Vi skal ha en diskusjon om hvordan vi kan stå fram med mer publikumsappell, sier den tidligere Sp-ordføreren i Sirdal.

Nomelandsloftet og de øvrige gjenstandene forblir innpakket i plast til søndag kveld, og tas ned etter «Den store familiedagen» som arrangeres da.