— Tangen får ikke noe tilbake annet enn gleden ved å gi. Hvis ikke hadde ikke dette vært en gave, men en handel, sier styreleder Jan Vincents Johannessen i Sørlandets Kunstmuseum.

Det er nå rundt en måned siden millionær og fondsforvalter Nicolai Tangen i et møte med museets ansatte og ledelse presenterte institusjonen for en gave på en million kroner.

Styreleder Jan Vincents Johannessen i SKMU sier samarbeidsviljen var til stede før gaven fra Nicolai Tangen dukket opp. Foto: Bj_rg B_e

— Han sa at han gjerne vil støtte museet. Han og jeg har en stund diskutert hvordan vi ønsker å styrke Kristiansand som kunstby, og i dette møtet sa han at han gjerne ville støtte museet med en gave, sier Johannessen.Han opplyser at gaven ble formelt akseptert på et ekstraordinært styremøte uka etter, og at den går til innkjøp at kunsthåndverk til museets samling.

— Vårt årlige innkjøpsbudsjett er på 600.000 kroner, så dette betyr mye, sier styreleder Jan Vincents Johannessen.

To roller

Som styreleder i SKMU deltar Johannessen i møtene til arbeidsgruppa som skal bestemme hvordan Nicolai Tangens store kunstgave skal forvaltes. Gaven ble gitt til byen i april, og består av 1000 verk til en verdi av 150 millioner kroner. Avtroppende ordfører Arvid Grundekjøn (H) leder arbeidsgruppa som er satt ned for å bestemme hvordan gaven skal forvaltes. I august skrev Fædrelandsvennen om et forslag fra Kristiansand Høyre om å plassere både samlingen og Sørlandets kunstmuseum sammen i et nybygg knyttet til siloen på kaia. Det er også kjent at Nicolai Tangen ønsker SKMUs medvirkning til prosjektet.

— Gjør en slik gave noe med museets vilje til å inngå i et slikt samarbeid?

Vil utvide

— Vi har hatt vilje til samarbeid hele tiden. Dette er noe alle gode krefter arbeider for å få til en god løsning på, men det er ennå ikke lagt fram noe konkret forslag. 27. oktober er det styremøte i SKMU, og da skal vi kartlegge hvilke muligheter som finnes. Vi har lenge ønsket å utvide museet, og nå må vi se om samarbeid er en mulighet, sier Jan Vincents Johannessen. En arbeidsgruppe utreder nå hvilke behov de to samlingene har når det gjelder arealer.

Nicolai Tangen selv skriver dette i en epost til Fædrelandsvennen:

"Det stemmer at jeg har gitt en gave til Sørlandets Kunstmuseum. Det er ingen spesielle vilkår knyttet til gaven, utover at den skal brukes til å ytterligere styrke museets arbeid med innkjøp av kunsthåndverk. Dette er et område hvor SKMU sitter på unik og imponerende kompetanse, og jeg håper denne kunstgaven kan hjelpe til med a videreutvikle den fine samlingen de allerede har. Utover dette har jeg ingen kommentarer."

«I lommen«

— Jeg forstår hvorfor dere reiser spørsmålet, men dette er ikke noe jeg har spekulert over, sier Mette Gundersen, leder i Arbeiderpartiets gruppe i bystyret.

— Det styrker også museets sak at det er åpenhet rundt denne gaven. Det er min forståelse at arbeidet med å flytte museet til silokaia er preget av stor enighet, og jeg tviler på at en slik gave blir avgjørende for om dette blir noe av, sier Gundersen.

Melissa Jocelyn Lesamana som leder for SV i Kristiansand sier dette:

— La det være hevet over tvil at jeg mener det Nicolai Tangen gjør for kulturlivet i byen er formidabelt og bør applauderes. Men vi må også passe oss for «å komme i lommen» på ham slik at det stilles krav for kulturlivet som vi ikke bør gå med på. Jeg stoler imidlertid fullt og fast på at SKMU og arbeidsgruppa for kunstgaven vil gjøre seg opp en mening om dette uavhengig av en slik gave, sier Lesamana.