Fædrelandsvennens fagpanel skal presentere de 10 bandene og artistene fra Sørlandet som det er verdt å følge med på i året som kommer. Dette gjør vi for å rette oppmerksomhet mot nye, lovende artister som fortjener et klapp på skuldra.

Fagpanelet har vurdert sørlandsartistene ut fra følgende kriterier: Vi ser etter nye, lovende artister i alderen 15 til 35 år som bor og/eller jobber fra Vest-Agder og Aust-Agder. Vi vektlegger band og artister som vi tror kommer til å bli betydningsfulle i Sørlandets musikkliv, og som er aktuelle med nye prosjekter. Geografisk og sjangermessig bredde vektlegges.

Her presenterer Fædrelandsvennens panel sine åtte kandidater. Vi har to åpne plasser, og håper at dere, leserne, vil være med på å nominere de to siste på lista. Fagpanelet får siste ord, og vil velge de to siste bandene/artistene fra lesernes nominasjonsliste.

Hvem mener du fortjener de to siste plassene? Legg inn dine forslag kommentarfeltet!

Oakland Rain Foto: Eva Myklebust

1. Oakland Rain Folkpopduo som består av tvillingsøstrene Charlotte og Maren Wallevik Hansen.

I 2014 slapp de sin første singel ”So Give Me Love”, og i mars 2015 kom hele EP’en, som har fått navnet ”Elephant Nation”. Det siste året har jentene blant annet spilt releasekonsert på TrashPop, på Bylarm i Oslo, på NRK, og på Sør Arena. Jentene har hatt en travel sommer, med flere festivalopptredener, blant annet Palmesus og Skral Festival. Oakland Rain har på kort tid rukket å bli et veldig kjent navn på Sørlandet, og juryen har stor tro på at de vil fortsette å utvikle seg og bli et kjent navn på nasjonalt nivå det neste året.

Kelvin Foto: Tore André Baardsen

2. Kelvin Kelvin er et elektropop-band som består av Oda Ulvøy, Nicholas Oscar van Eck, Torstein Lauvvik Ørland, Brynjar Nordby Blomvik og Daniel Hinderaker, alle musikkstudenter ved UiA.

Bandet slapp sin første singel ”Strobelights” i februar i år, og har siden da spilt flere konserter både i Norge og i utlandet. De vant Charlotta Rockfestival i Polen og har blitt valgt ut av Urørt til å spille på Slottsfjell i sommer. Kelvin har allerede bevist at de er et band som er verdt å følge med på. Med sine fengende låter og vakre melodier har vi troen på at de kommer til å levere også i året som kommer.

Susie & the Spuds Foto: Kristin Ellefsen

3. Susie & the Spuds Susie & the Spuds fra Lillesand består av Silje Fossli, Bjørnar Flaa, Marin Stallemo Bakke, Terje Ellefsen og Jørund Flaa.

Susie & the Spuds er kanskje det mest folkelige bandet med utspring fra Sørlandet de siste årene. Med sin «folk n' roll», har de sjarmert publikum på klubber og festivaler over hele landet. De er først og fremst et konsertband, selv om debutalbumet deres fra 2014, «Shindig», har sine definitive høydepunkt. Bandet er bra på å booke spillejobber og har et hardtarbeidende management — en god kombinasjon av talent og vilje til å jobbe mye og målrettet. En nesten sikker måte å lykkes - før eller senere.

Ask Foto: Pressefoto

4. Ask Ask består av Karsten Tønnesen, Andrea Ettestøl og Simen Lyngroth fra Froland.

Trioen Ask har lenge vært i kategorien unge og lovende, men har det siste året skrudd opp ambisjonsnivået. De har sålangt gitt ut en EP («Little Bird», 2011) og to singler i 2015, «Blinded» og «You and Me». De siste årene har Ask spilt på festivaler som Heimover, Canal Street og Sørveiv, og i forbindelse med singelslippet av «Blinded» dro de de ut på en omfattende norgesturnè. Trioen gjør mye ut av seg i sosiale— og tradisjonelle medier og jobber såpass målrettet at juryen tror vi vil høre mye fra dem det neste året.

Sonny Alven Foto: Pressefoto

5. Sonny Alven Sonny Alven (Sondre Alvestad) er 21 år og kommer opprinnelig fra Bergen. Han er student ved Institutt for Rytmisk Musikk ved UiA, og bosatt i Kristiansand.

Sonny Alven er et av de nyeste stjerneskuddene på remiks/house himmelen. Han har en imponerende Soundcloud utgivelsesliste, som består av både originalspor og remikser. Hans siste singel ”Where Do We Go” har til nå fått over 800 000 avspillinger på Spotify, og vi venter i spenning på nye låter som kommer til å dukke opp i løpet av året fra den Universal-signede artisten. Sonny Alven samarbeider allerede med store artister som CAYO og Alesso. Han har vært å finne på flere festivalplakater dette året, og spår vi riktig vil mange flere oppdage hans musikk i løpet av det neste året.

Elisabeth Mjanger Foto: Pressefoto

6. Elisabeth Mjanger Elisabet Mjanger bor i Søgne, og studerer ved Institutt for Rytmisk Musikk ved UiA.

Det er alltid spennende når noen tør å bruke egen dialekt i låtskrivingen. En av dem som virkelig behersker dette er Elisabet Mjanger. Elisabet ble nok oppdaget av mange under NRK produksjonen ”the Hit”. Her valgte Alexander Rybak hennes låt som sin singel — og denne har over 400 000 visninger på YouTube. Det mange ikke vet er at Elisabet lager flott voksen-pop på sørlandsk. Låta ”Bli hos Mæ” har hatt fortjent spilletid på sørlandske radiokanaler, og i løpet av året kommer en ny singel fra den spennende sørlandsartisten. Hun opptrer live i både duo format og bandformat - og konsertene kjennetegnes av mellommenneskelige tekster, fengende hook og et fint popdriv.

3rd Attempt Foto: Pressefoto

7. 3rd Attempt Består av gitaristene Terje Vik, Gøran Bomann, Kaahrl Ødemark på vokal og Tybalt på trommer.

3rd Attempt ble startet i 2014 av de Kristiansandsbaserte gitaristene Terje Vik «Tchort» Schei og Gøran «Bloodpervertor» Bomann etter at de begge hadde forlatt det kultpregede black-metal bandet Carpathian Forest. Tiden etter oppstart er brukt til å komplettere bandet med musikere, signere platekontrakt med Dark Essence, spille inn sitt debutalbum i Sanden Studio og booke sine første konserter og festivaler. Schei og Bomann har mange års fartstid innen internasjonal ekstrem-metal, og vi tror 3rd Attempt blir bandet som tar en stolt, mørk Kristiansands-tradisjon videre i mange år fremover.

Rendezvous Point Foto: Pressefoto

8. Rendezvous Point Band med utspring fra musikkonservatoriet. Består av Geirmund Hansen, Nicolay Tangen Svennæs, Petter Hallaråker, Gunn-Hilde Erstad og Baard Kolstad.

Rendezvous Point har eksistert i noen år, og har hele tiden bygget seg opp mot aktiviteter som vil se dagens lys i 2015. Progmetal-bandet med utspring fra musikkonservatoriet ved Universitetet i Agder er nå klare med sitt debutalbum, som skal ut på Karisma Records i høst fulgt av en 30-dagers support-turné i hele Europa. Både anmeldere og publikum har ventet på Rendezvous Points neste steg, etter singelen Wasteland som kom i mai. Vi tror 2015 blir startskuddet for en internasjonal karriere for Rendezvous Point.

Hvem mener du fortjener de to siste plassene? Legg inn dine forslag kommentarfeltet!