Dag Vige (V) mener det ikke lønner seg å selge kinoaksjene. Foto: Kjartan Bjelland

— Det er utrolig naudent å selge kinoen, og i alle fall for knapper og glansbilder, sier Melissa Jocelyn Lesamana. Hun er førstekandidat for SV, og en av de argeste motstanderne av salg av 49 prosent av aksjene i Kino Sør.

— Det er rart at ikke disse tallene er på bordet når politikerne nå skal sluttbehandle saken, sier Dag Vige (V).

Onsdag skal bystyret ta endelig stilling til salget av snaut halvparten av aksjene i det kommunalt eide Kino Sør. Det ser ut til å gå mot et knapt flertall for salg, men Vige og Lesamana mener beslutningsgrunnlaget i saksdokumentene er ufullstendig. Der mangler nemlig de nyeste prognosene for kinoens lønnsomhet.

Hentet ut

— Etter å ha sett på tallene ser jeg ikke noe økonomisk argument for å selge kinoen nå, sier Vige.

Han har selv bedt kommunens administrasjon om å få utlevert lønnsomhetsprognosen som ble sendt ut til potensielle kjøpere av kinoen i vår. Denne har ligget i bunnen for forhandlingene som har ført til at Nordisk film nå tilbyr kommunen 21 millioner kroner for 49 prosent av aksjene.

Det var i september 2013 bystyret vedtok å sette i gang prosessen fram mot salg.

«God pris«

Da hadde politikerne fått seg forelagt prognoser for antatt lønnsomhet for 2014 og 2015. Disse er utarbeidet av Deloitte, og her var resultatet før skatt anslått til i overkant av 3 millioner kroner både for 2014 og 2015. Verdien av alle aksjene ble vurdert til å ligge rundt 29 millioner kroner.

— Jeg mener vel vi ble forespeilet en salgsverdi på 12-14 millioner kroner, og sett i lys av det synes jeg det er en god pris hvis vi får 21 millioner fra Nordisk film nå, sier Randi Haukom (H). Hun har tvilt seg fram til et ja til salg, og hun synes ikke de nye tallene endrer noe.

Bedre prognoser

I prognosen som ble laget av Kino Sør og sendt til potensielle kjøpere i vår, er lønnsomhetsprognosene bedre enn i tallene politikerne fikk se i fjor.

For et normalår likt 2011/2012 er resultatet anslått til 7,1 millioner kroner før skatt, men hvis besøket blir som i 2013 beregner man et overskudd på 3,6 millioner kroner.

— Det viktigste som har endret seg er at billettprisen gjennomsnittlig har gått opp ti kroner. Og det er nok en større optimisme i markedet nå enn det var i 2013, sier Øyvind Stenvik Andersen som er økonomirådgiver i Kristiansand kommune. Også andre strukturelle grep i kinodriften tilsier større tro på overskudd.

Aksjonæravtale

Stenvik Andersen mener budet på 21 millioner kroner gjenspeiler den økte optimismen i markedet.

Aksjonæravtalen for salget er også forelagt bystyret, og Melissa Lesamana er slett ikke fornøyd:

— For det første ligger det ingen konkrete betingelser i avtalen om Barnefilmfestivalen. Det står at den skal opprettholdes, men selve avtalen om festivalen er lagt som vedlegg. Dermed kan den endres, og her kommer det garantert til å skje noe. Dessuten er styresammensetningen for dårlig. Det er lagt opp til fire styremedlemmer, med to fra hver av eierne. Dette er for lite til å sikre offentlige interesser, og det gjør at femtemann, nemlig de ansattes representant kommer i en forferdelig skvis.