— Jeg skal til Grim skole med et veggmaleri som ungdommene skal dekke med maling, stoff og tapet. Dersom folk har noen materialer de vil donere til prosjektet, så blir jeg veldig glad, forteller Rolina Nell fra Nederland.

Rockeringdame

I løpet av oppholdet i Kristiansand skal hun lage to slike veggmalerier. Ett på Grim skole og ett eget i Ekserserhuset i Tordenskjoldsgate.

Mandag morgen møttes disse fire europeiske kunstnerne lokale kunstnere i Ekserserhuset. F.v.: Vygintas Orlovas fra Litauen, Kinga Kovács fra Romania, Ana Paula Garcês Carvalho de Sousa e Costa Rodrigues fra Portugal, Irene Myran, Rolina Nell fra Nederland og Jorann Abusland. Foto: Torstein Øen

— Jeg vil vise ungdommene hvordan jeg jobber, forklarer hun.På et veggmaleri i Ekserserhuset har hun forstørret opp et utsnitt av en kvinne med rockeringer. Det skal nå dekkes med ulike materialer.

— Jeg jobber alltid med kvinner, og som regel i helfigur. Det er første gang jeg zoomer inn på denne måten.

Nell synes det er fint å være i Kristiansand:

— Det er godt å komme seg bort, og ikke bli forstyrret av familien og andre ting for en stund.

Første gang

Hun er en av fire kunstnere som nå bor og jobber i Kristiansand gjennom det EU-støttede kunstnernettverket CreArt.

— Det er første gang Kristiansand har gjestekunstnere på besøk gjennom CreArt, forteller Pål Karsten Kristensen, leder for prosjektet i Kristiansand kommune.

Les også:

Kristiansand er en av 12 europeiske partnerkommuner i CreArt. De fire kunstnerne Ana Paula Garcês Carvalho de Sousa e Costa Rodrigues fra Portugal, Vygintas Orlovas fra Litauen, Rolina Nell fra Nederland og Kinga Kovács fra Romania skal tilbringe to måneder i byen for å jobbe med ulike tekstilprosjekter. 14. november blir det utstilling i Ekserserhuset.

— Vi valgte tekstil som tema siden det er en sterk tradisjon for det i Kristiansand, forteller Kristensen.

Ana Paula Garcês Carvalho de Sousa e Costa Rodrigues fra Portugal skal fylle dette hjertet med tekstilblomster og barnekunst. Foto: Torstein Øen

TekstilhjerteVygintas Orlovas samler inn lyd og bilder fra Kristiansand som han vil vise på et lerret, mens Kinga Kovács lager en installasjon med symboler fra Norge og Romania. Ana Paula Garcês Carvalho de Sousa e Costa Rodrigue har laget et stort anatomisk menneskehjerte i stoff. Hun har planer om å få hjelp av andre til å fylle hjertet. De første kommer allerede på tirsdag.

— Jeg skal fylle hjertet med tekstilblomster, og om noen uker skal jeg til Grim skole. Der får ungdommene ulike temaer, som politikk og familie, og så skal hjertet fylles med det de lager ut i fra disse temaene.

Kunstneren setter pris på oppholdet i Kristiansand:

— Dette er et bra prosjekt, og det er fint å treffe andre kunstnere som forstår det en holder på med. Vi utveksler erfaringer og danner nye vennskap. Det er godt å være her.

- God idé

Irene Myran er enig.

— Dette er en veldig god idé. Det virker som om alle har god kontakt og at det hele er veldig likeverdig.

Myran skal også bidra til den kommende utstillingen, men har ikke helt bestemt seg for hva hun skal stille ut:

— Jeg hadde to store utstillinger på Sørlandets Kunstmuseum i 2012- 2013, så det blir nok noe derfra, men jeg må se litt an hva som passer inn.