— Dette har jeg tenkt på i ti år. Nå skjer det, sier Ivar Skippervold.

Ivar Skippervold har drevet Arken Kulturhus i snart 15 år. - Det har vært et kultursted, med artister, dukketeater og kafé. Det er et sted hvor mennesker er samlet på en liten plass, sier Skippervold. Foto: Kjetil Samuelsen

I 1997 skrev Skippervold musikalen «Nikolas fra Patara». Den handler om St. Nikolas, mannen som i store deler av verden er kjent som den egentlige julenissen. Musikalen ble til ei bok, og fra 1998 til 2003 turnerte Skippervold med musikalen før jul hvert år. I 2003 var turneen blant annet innom Oslo Konserthus, Grieghallen og Stavanger Konserthus.

— Jeg turnerte seks år på rad, og vi var en fire-fem profesjonelle aktører som alltid samarbeidet med lokale krefter. Det var veldig krevende, og det ble for heftig. Jeg la det på hylla, forteller Skippervold.

Kopi av oldtidsby

Nå er det klart for comeback for «Nikolas fra Patara». Skippervold har i bakgården på Arken Kulturhus i Lillesand bygd opp en slags kopi av oldtidsbyen Patara i Tyrkia, hvor St. Nikolas ble født omtrent 300 år etter Kristus.

I kjelleren ligger alle kostymene til de 25 aktørene. Her skifter Ivar Skippervold (t.h.) og Øystein Heldal etter fotoseansen. Foto: Kjetil Samuelsen

— Forestillingen var egentlig laget for en vid scene, så den er endret litt på. Publikum går inn gjennom en byport, gjennom et trangt smug, innom en møkkakjeller og et uthus hvor det sitter noen fattige og tigger, før de kommer til markedsplassen i sentrum hvor scenen er, sier Skippervold.

Justvik og Kaasa

Skippervold spiller selv Julenissen, som er fortelleren i historien. Jens Olai Justvik spiller Nikolas far, mens Anne Karin Kaasa spiller Nikolas mor. Tor Flaa har rollen som fattigfar og Øystein Heldal spiller Nikolas som voksen. Johanna Kjus Skippervold og Helene Hodnebrog deler på å spille Nikolas som tiåring. Totalt er det 25 aktører på scenen.

Anne Karin Kaasa Foto: Johs. Bjørkeli

— Det er flott at Ivar setter i gang med dette, for det er et veldig vakkert stykke. Jeg er glad for å være med, sier Justvik.

— Det er gøy med en annen vinkling på en juleforestilling. Stykket er ikke så godt kjent, og vinklingen på Nikolas kan gi en annen opplevelse enn de tradisjonelle juleforestillingene, sier Kaasa, som var med på innspillingen av musikalversjonen som er gitt ut på cd.

— Men jeg har aldri vært med på noen oppsetninger, så dette blir veldig moro, sier hun.

Aktuelt tema

Forestillingen skal vises tre ganger siste helga før jul. Skippervold mener stykket kan være et innlegg i debatten rundt tigging, som har vært aktuell på Sørlandet de siste årene. Historien bygger på fakta om Nikolas, samt flere myter. I stykket blir Nikolas vitne til et tyveri på markedet, og han prøver å hjelpe. Han pakker også inn gaver, og kaster dem fra vinduet sitt og ned til de fattige.

Jens Olai Justvik Foto: ERLEND OLSBU

— Hvem sender vi gaver til? Vi deler og bytter, men er det gaver? Nikolas er et forbilde, for både store og små. Han har en våken samvittighet, og gjør noe med det han ser. Barna er mer umiddelbare enn oss voksne, sier Skippervold, og forteller at Jesu fødsel på Betlehemsmarkene også blir fortalt i historien, gjennom et dukkespill.

Sist Skippervold satte opp forestillingen, ble det turné seks år på rad. Om det skjer denne gang, er usikkert.

— Jeg har vært inne på tanken. Nå har vi laget konseptet, og designet det for lokaliteten. Men vi får evaluere i ettertid, sier han.