— Vi ligger godt an, og alt er i rute, sier Edward Dreyer til Fædrelandsvennen.

Finsland på film

Tirsdag starter innspillingen av «Pyromanen» som er basert på Gaute Heivolls bok «Før jeg brenner ned». Sommeren 1978 satte en pyroman fyr på flere bygninger i Finsland. Nå skal hendelsene filmatiseres.

Dette er bilene som hovedkarakteren i "Pyromanen" skal kjøre. En er bulket, og en er reparert. Foto: Eva Myklebust

Det innebærer en stor jobb med å få tak i tidsriktige rekvisitter, blant annet har filmtemaet fått tak i 40 biler fra perioden. I tillegg er det bygget en kulisse med tidsriktig interiør fra brannstasjonen på Skinsnes inne på scenen på Agder Teater.— Dekor, rekvisitter, biler og kostymer. Alt skal se ut som det er i fra perioden 1979 til 1980. Det er en omfattende jobb, forteller Dreyer.

I tillegg vil de på det meste trenge 250 statister til filmingen av en 17. mai-feiring. Alle statistene må få riktige klær og kostymer.Innspillingen vil vare i to måneder, og vil spilles inn flere steder på Sørlandet.

— Spente

— Hvordan er forventningene?

— Vi er veldig spente, men sånn er det før vi starter. Vi vet at det blir lange dager og korte netter, sier Edward Dreyer.

Det er Eirik Skjoldbjærg som skal regissere filmen. Under et folkemøte i Finsland for noen uker siden forklarte han hvordan han ville lage filmen:

— Dette er ikke en dokumentar av det som faktisk skjedde. Vi lager en fiksjon basert på en sann historie. Mange av dere som opplevde dette vil tenke at vi fremstiller det veldig annerledes. Det viktigste for oss er å formidle den stemningen som hersket i bygda, og vi vil lage et portrett av en familie.