— Helt siden idéfasen har jeg hatt en veldig god følelse om denne utstillingen, noe som ble bekreftet i kveld på reaksjonene fra folk, forteller Leonard Rickhard etter torsdagens åpning, hvor han viste fram 100 tegninger og 47 malerier.

Flere av de fremmøtte sto i kø for å gratulere Rickhard etter åpningstalen.

Billedkunstner Jan Freuchen under åpningstalen, hvor han hyllet både Leonard Rickhard og sin gode venn Sveinung Rudjord Unneland. Foto: Kristian Hole

— Klemmene har kommet på rekke og rad, og folk virker veldig positive. Så alt tyder på at de liker utstillingene, sier Rickhard.Den bergenbaserte kunstneren Sveinung Rudjord Unneland, som er født på Lista, viste også fram sin nye utstilling «Neokompresjoner».

- Fantastisk uttrykk

Leder i kulturstyret i Kristiansand, Terje Næss, er fascinert over Rickhards kunstneriske uttrykk. Her studerer han en av de 100 nye tegningene som Rickhard viste fram torsdag kveld. Foto: Kristian Hole

En av dem som tok turen var leder i kulturstyret i Kristiansand, Terje Næss.— Det første som møter meg når jeg kommer hjem er en tegning av Rickhard i gangen. Kunsten hans har et fantastisk uttrykk. Han bør ikke bare bli hyllet som Sørlandets største kunstner, men også som en av landets viktigste kunstnere, sier Næss.

— Hva er det som fascinerer deg med uttrykket hans?

— Motivene hans går ikke opp. Jeg får de ikke helt til å stemme, og det fascinerer meg. Jeg blir aldri ferdig med et bilde. Man kan oppdage noe nytt hver gang man studerer de, sier Næss.

— Jeg må også legge til at Unnelands utstilling var veldig flott, med utrolig fine komposisjoner i maleriene, sier han videre.

Unneland selv kunne puste lettet ut etter en vellykket åpningskveld.

— Tilbakemeldingene har vært veldig bra, og flere kolleger har reist langt for å komme hit, noe som varmer. Det har gått utrolig mye tid og krefter til utstillingen, så det skal bli godt med påskeferie nå, sier Unneland med et stort smil.

Hyllet kunstnerne

Billedkunstner Jan Freuchen (t.v) og Leonard Rickhard lytter på talen til stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad. Foto: Kristian Hole

Billedkunstner Jan Freuchen åpnet kveldens program med en tale hvor han beskrev sin tolkning av Rickhards kunstneriske uttrykk:— Siden studenttiden har jeg vært fascinert av Rickhards kunstneriske uttrykk, som kan minne om en hybrid mellom Mad Max og velferdsstaten. Vi finner elementer av både space age, den kalde krigen og atomenergi i bildene hans. Kunsten hans strekker seg utenfor rammene, og gjør oss alle til «Rickhardianere», sa Freuchen under åpningstalen, etterfulgt av både latter og applaus fra de 150 fremmøtte.

Manusforfatter og produsent Ulrikke Benestad og moren Norunn Tveiten Benestad, som er stortingsrepresentant for Høyre, fikk også med seg åpningen. Foto: Kristian Hole

Stortingsrepresentant Norunn Tveiten Benestad var også til stede, og hyllet både kunstnerne og byens yrende kunst— og kulturliv i sin tale.Haldis og Olav Landsverk tok turen helt fra Gjerstad for å få med seg Rickhards nye tegninger og malerier.

— Jeg har fulgt med på Kjell Nupen og Rickhards kunst gjennom hele livet. Motivene gjør meg nysgjerrig hver gang, og de griper meg, sier Olav Landsverk.

Overveldet

Daglig leder i Kristiansand Kunsthall, Cecilie Nissen, har ikke opplevd så mye interesse rundt en åpning på flere år.

— Jeg er overveldet over at så mange tok turen. Det ble rett og slett en vellykket kveld.

— Når opplevde du sist like mye interesse rundt en åpning?

— Det var under vår første utstilling, da kunsthallen åpnet i 2012, så det sier jo litt om interessen rundt Rickhards kunst, sier Nissen.