— Det er litt bakvendt at vi ikke får støtte, fordi festivalen gjør det bra økonomisk. Det handler ikke om penger, men om at det kan sende signaler om at kommunen ikke støtter Palmesus, sier festivalsjef Leif Fosselie.

Selv om kulturstyret i Kristiansand kommune deler ut 660.000 kroner mer enn i fjor i festivalstøtte, får altså Palmesus ingen midler til årets runde:

— Tidligere har vi fått det de har kalt en « symbolsk sum ». Jeg forstår retorikken i at de vil heller satse på nyetablerte prosjekter. Men det vi savner er litt mer stabilitet og langsiktighet i samarbeidet med kommunen. For eksempel en stabil leieavtale som strekker seg over flere år enn nåværende avtale, i stedet for at de jevnlig øker leien av Bystranda, forteller Heine Strømme, bookingmanager og daglig leder i Palmesus.

Andre midler

Palmesus-gjengen i september i fjor: Alexander Furnes (t.v), Heine Strømme, Leif Fosselie, Kristian Sander Presterud og Anders Iglebekk. Foto: Rune Øidne Reinertsen

— Hvilke midler fra kommunen hadde vært mest nødvendig for Palmesus?- Det beste hadde vært om kommunen kunne bidratt med strømtilførsel og etterfylt stranda med sand. Leien kan for eksempel øremerkes til dette. Det vil både komme alle brukere av stranda til nytte gjennom hele året, og bidra til bedre vilkår for strandfesten. Det er viktigere enn en symbolsk sum i festivalstøtte. Samtidig er vi veldig glade for at kommunen nå tar et initiativ for å lage en nøytral ringvirkningsanalyse av hva vi og andre kulturtilbydere betyr for innbyggere og næringsliv, forteller Strømme.

Overkommelig

Norges nye superstjerne Kygo spilte under fjorårets utsolgte Palmesus. Foto: Sondre Steen Holvik

I avslaget fra Kulturstyret står det følgende om Palmesus-søknaden: «For festivaler med budsjett i denne størrelsesorden (35 millioner, 4,5 mill i overskudd) er det ikke midlene fra kommunen som gir stabiliteten og tryggheten som trengs. Det viktigste kommunen kan gjøre for Palmesus er å sørge for at de fortsatt får bruke sin unike festivalarena, Bystranda, og tilrettelegge for bruk av arenaen i best mulig grad ».

— I hvor stor grad påvirker avslaget årets budsjett?

— For å si det sånn, det er overkommelig. Vi budsjetter med et overskudd, så det er ikke krise at vi mister 45.000 kroner i festivalstøtte. At leia er mer enn doblet siden 2014 er også noe vi lever med, sier Strømme.

Øker festivalstøtten

Kulturdirektør Stein Tore Sorthe og kulturstyret mener at Palmesus ikke trenger offentlig støtte, siden strandfesten går med millioner i overskudd. Foto: Kjetil Samuelsen

I år øker kulturstyret festivalstøtten med 70 prosent, sammenlignet med fjoråret. Det vil si fra 940.000 til 1.600.000 kroner:— Det er fantastisk at kulturstyret kan dele ut 660.000 kroner mer enn i fjor. Bystyret behandlet budsjettet i desember, og kom fram til at denne posten var viktig å satse på, forteller kulturdirektør Stein Tore Sorthe.

— Palmesus går rett og slett for bra økonomisk til å motta støtte?

— Vi har gitt en vurdering av søknaden til Palmesus, og kom fram til at når en festival går med millioner i overskudd, er det ikke nødvendig med offentlig støtte. Byen får mer igjen for at kommunen sikrer mangfoldet ved å støtte de mindre festivalene, avslutter Sorthe.