– Dette oppfatter jeg som et veldig saklig opprop der det ikke er snakk om å kaste hele styret eller boikotte stiftelsen.Det sier forfatter Line Baugstø , som også er styreleder for Norsk Forfattersentrum. Hun skrev ikke under på det forrige oppropet, men sier hun har hele styret i forfattersentrum bak seg når hun nå stiller seg bak kravene som reises.

– Dette oppropet sier to kloke ting, nemlig at man både må se på sammensetningen av styret og på søknadsprosessen. Det blir ikke demokratisk når et styre skal sitte og pønske ut hva kunstnerne skal gjøre, sier Baugstø.

– Regner du med at dere får gjennomslag?

– Jeg synes det ville være rart om det ikke fører til noe som helst. Det vil fremstå som ren arroganse fra styrets side, akkurat som det er nokså arrogant av dem å si at det er nesten 80.000 innbyggere som ikke har sagt noe. Jeg kan ikke tro at de ikke vil ta en så massiv som dette kritikk innover seg.

Også billedkunstner Kjell Nupen gir nå sitt besyv med i laget:– Jeg støtter ordlyden, og ønsker å tilkjennegi min reaksjon på den absolutte fraskrivelse av profesjonell tenkning som jeg oppfatter at Cultiva har vevd seg inn i, sier han til Fædrelandsvennen.

Nupen selv har klart seg usedvanlig godt uten Cultiva-midler, og reagerer sterkt på at enkelte i styret mener at de som har tatt initiativet til oppropet snakker for sin syke mor:

– I ærbødighetens navn må det vel sies at disse legger ned et fenomenalt arbeid for at Kristiansand i det hele tatt har et kulturliv, sier han, og fortsetter:

– Det er bekymringsfullt at vi som kulturarbeidere i 2011 fremdeles må holde på med denne typen debatter, og det viser vel at styret i Cultiva overhodet ikke har fulgt med i timen.

Mens det forrige oppropet var preget av enkeltpersoner, er nå representanter for tunge institusjoner med.

– Det er viktig at en stiftelse som har så stor betydning, og potensial til å utgjøre en forskjell, lytter på utøvere og institusjoner, sier direktør Pontus Kyander ved Sørlandets Kunstmuseum.– Cultiva bør ikke brukes som politisk instrument, men ha en profil som er relevant i forhold til kunstlivet her, fortsetter han.

– Tror du dere blir lyttet til?

– Jeg håper det. Det er ulykkelig at styret skal ha så bestemte ideer og styre så hardt at det ikke finnes rom for all den variasjon som kulturlivet krevet. Det er en gigantisk stiftelse med helt enestående muligheter, sier Kyander.