ARENDAL: — En forsikring mot festivalbråk er at folk er her for fellesskapet. Alle har de samme ønskene for festivalen og de bygger opp fantastiske camper, sier pressesjef Gaute Drevdal. Han anslår at det i år er i overkant av 10.000 campere på festivalområdet. Det er en økning på hele 20 prosent fra i fjor. Bookingsjef Toffen Gunnufsen illustrerer økningen med følgende observasjon:

— På søndag kom det 7000 campere og det var lang kø. I fjor på samme tid var det kun en håndfull folk i kø, sier han.

Et annet publikum

Verken han eller pressesjefen er redd for at en såpass stor økning på campen vil føre til mer bråk, fyll og bruk av narkotika. Sist helg ble som kjent nærmere 200 personer pågrepet for besittelse eller bruk av narkotika på festivalen Extrema Outdoor på Kalvøya. Gunnufsen og Drevdal frykter ikke at det samme vil skje på Hove.

— Hvis du går ut på campen og ser på folkene der, ser du at det er et helt annet publikum her enn på Kalvøya. Her finner du ikke en 90-talls generasjon på ecstasy. Dessuten er politiet veldig flinke til å følge med, sier Toffen.

Lite beslag

Drevdal legger til at hvis man sammenlikner Hove med liknende campingfestivaler i Europa, for eksempel Roskilde, så er beslaget av narkotika på Hove cirka en tjuendedel av det som er på de andre festivalene.

— Folkene på Hove kommer ikke for å sitte på en tue og rølpe. De kommer for musikken, kunstprogrammet eller andre svære og spennende ting, sier Gaute Drevdal.

I år fyller Hovefestivalen fem år. Nytt av året er blant annet rockebaren, hotellcampen ved stranda og nye tilbud i Josteins hage.

— Rockebaren er det perfekte stedet å henge ut mellom de store rockekonsertene og der spiller lokale og nasjonale djer, sier Toffen.

Legender. Hoves bookingsjef har i år fått kritikk for årets festivalprogram. Mange musikkjournalister mener det er det svakeste programmet noen sinne. Toffen mener en tjue prosent økning på campen viser at alle kritikerne tar feil og at de forstår seg lite på dagens ungdomskultur.

— Musikkjournalister i 40 og 50-årene kritiserer programmet for å være baktungt, men forstår ikke at band som Linkin Park og 30 Seconds to Mars, er legender for dagens unge, sier han.

Ville ha Foo Fighters

Toffen innrømmer likevel glatt at han gjerne skulle hatt navn som Kanye West og Foo Fighters på plakaten og gjerne litt mer metall. Kings Of Leon har han også prøvd hardt å få til Hove, men de valgte Belgia framfor Norge. Sist de spilte i Norge var ifølge Toffen på Vaskeriet i Kristiansand foran 600 publikummere (!).

— Mange forstår ikke at vi har et koldtbord å velge fra. Vi må ta de bandene som er ute på turné. Foo Fighters har for eksempel tatt ferie nå.

Gleder seg til hiphop

- Hvem gleder du deg aller mest til å se selv?

— Odd Future Wolf Gang Kill Them All fra USA som spiller på fredag. De har skapt en ny definisjon av hiphop. Også gleder jeg meg til å se Deadmau5. Begge disse er så store navn at de kunne stått på toppen av plakaten, sier Toffen.

I kveld er Linkin Park hovednavn på festivalen og Toffen tror nærmere 20.000 publikummere vil fylle Hovescenen. Der satte Muse ny publikumsrekord i fjor med nærmere 20.000 tilskuere.

— Jeg vil tro det blir omtrent fullt i kveld og billetter selges fortsatt på døra, sier bookingsjefen.

Andre band som står på scenen i dag er 30 Seconds to Mars, Jimmy Eat World, John Olav Nilsen & Gjengen, All Time Low og The Vaccines for å nevne noen.