Frode Nymo Foto: Jon Anders Skau
MUSIKERE: Atle Nymo på saks og Jai Shankar på tabla. Foto: Jon Anders Skau
Terje Gewelt. Foto: Jon Anders Skau
John Pål Inderberg, Frode Nymo og Atle Nymo. Foto: Jon Anders Skau
BACKSTAGE: Komponist Espend Rud og daglig leder i Sørnorsk jazzsenter, Jørn Størkson. Foto: Jon Anders Skau
LEVER VIDERE: Bestillingverket fremføres også i Skien mandag og i Kilden tirsdag. Foto: Jon Anders Skau

ARENDAL: Ti år er lang tid. Ti år er 168 konserter og tusenvis av publikummere. Ti år er utholdenhet. Ti år er verdt å feire, og det gjorde Arendal jazzklubb til gangs lørdag kveld.

Dikt og musikk

— Jeg er mektig imponert over det Arendal jazzklubb har fått til i disse ti årene, sa ordfører Einar Halvorsen og gjorde vei for rosinen i jubelpølsa på biscenen i Arendal kulturhus: Bestillingsverket "Bidevind", som består av musikk av Espen Rud og nyskrevne dikt av forfatter og lyriker Stein Versto.

Rud er en klippe i norsk jazz, og har spilt med det meste som kan krype og gå av norske legender innen sjangeren, og dessuten internasjonale stjerner som Chet Baker og Dexter Gordon. Komponisten forklarer at han ønsket et sørlandsk preg over bestillingsverket som skulle ha ha urpremiere på jubileumsfesten i Arendal.— Jeg tenkte at jeg burde finne noe som kunne relateres til Sørlandet, derfor tittelen. Og da jeg tenkte på tekstforfattere, endte jeg opp i Vinje, hos Stein Versto. Han hadde lyst til å være med på dette, og leverte noen flotte dikt, kunne Rud forklare for Fædrelandsvennen backstage.

Med seg på scenen hadde Rud fått et solid knippe meritterte musikere og dessuten visesanger Lars Klevstrand, som fremførte Verstos tekster underveis i konserten.

Trofast publikum

Styremedlem i Arendal jazzklubb og daglig leder i Sørnorsk jazzsenter, Jørn Størkson, forteller hvorfor de jobbet hardt for å få nettopp Espen Rud til å komponere jubileumsverket.

— Vi har hatt Espen her før ved flere anledninger. Han er en veldig fin musiker og komponist. Og så gjør han av og til ting for litt større ensembler, og vi hadde lyst til å gjøre noe litt utenfor a4-formatet når vi har en så stor anledning som et tiårsjubileum, sier Størkson.

I fjor ble Arendal kåret til "Årets jazzklubb" av Norges jazzforbund, på grunn av stødig økonomisk drift, kontinuitet, og en programprofil som har vært preget av kvalitet. Bestillingsverket er klubbens takk til sine tilhørere.

— De har vært et trofast publikum i ti år, og vi får stadig de samme tilbakemeldingene fra artistene: Vi har et lyttende publikum, og dette er et fint sted å spille.

Jazzklubben flyttet inn i kulturhuset i Arendal da det sto ferdig i 2005. Siden den gang har også jazzscenen generelt på Sørlandet vokst, i takt med resten av det musikalske landskapet.

— Jazzen er også på full fart fremover. Det er kanskje ikke så mange musikere som har fått store navn i resten av Norge ennå, men nivået på jazz i regionen er imponerende høyt. Også bak folk som Egil Kapstad og Jan Bang, sier Størkson.

Kilden neste

Søndag fremføres verket i Buen kulturhus i Mandal, mandag i Skien, og tirsdag står Kilden i Kristiansand for tur.

— Det er brukt mange ressurser på å få dette til. Derfor er det fornuftig å ta det videre, fra et økonomisk ståsted. Men også kunstnerisk sett er det veldig positivt at verket får leve videre, sier Størkson.