H.M. Kongen har 16. august 2012 utnevnt Bjøro Håland til Ridder første klasse for fortjenstfullt virke for fremme av de mellomfolkelige forbindelser mellom Norge og USA, særlig innen musikk.

Bjøro Håland kommer fra gården av samme navn i Audnedal. Han har vært artist i over 40 år. Han har produsert 22 soloalbum, solgt mer enn 4 millioner plater, noe som har resultert i over 40 gull-, sølv-, og platina-trofeer.

Countrykonge

Ordenen ble stiftet i 1985, og tildeles norske og utenlandske borgere som lønn for særlig fortjenestefullt virke for norske interesser.

Håland var en av de første norske artistene som reiste til Nashville, USA, for å spille inn plater i berømte RCA studio og Pete Drake Studio. Han var også den første norske artisten som solgte over én million album utenfor Norge, heter det i pressemeldingen.

Stor i USA

Bjøros popularitet er stor utover Norges grenser, særlig i USA.

Bjøro ble i 1997 innlemmet i Scandinavian American Hall of Fame, i Nord-Dakota, hvor han mottok The Merit of Distinction Award for the performing Arts. Han er også utnevnt som æresborger av byen Minot, Nord-Daktoa.

Gjennom karrieren har han gjennomført opptredener i Irland, Sveits, Sverige, Finland, Danmark, Tyskland, Storbritannia, USA og Canada. Opptredener på verdenskjente scener som Wembley i London og Grand Old Opry i Nashville har også vært sentrale i hans karriere.

Vert for amerikanere

Bjøro har gjennom mange år vært vertskap for norskamerikanere som besøker Norge, og han regnes som en kulturbærer og en brobygger mellom Norge og USA.

Sammen med sin kone Liv er Bjøro Håland en av initiativtakerne til musikkfestivalen Dark Season i Kristiansand.