KRISTIANSAND: — Jeg vil se alle i øynene, sier Kristian Valen, som holder fem forestillinger av showet «Fra Hillevåg til Hollywood» på Caledonien de nærmeste ti dagene.

Han kunne spilt på større scener, for flere folk. Men Valen vil ha intimitet.

— Store saler blir upersonlig. Å spille for et folkehav er som å spille for en tom sal. Jeg vil kommunisere med alle som er til stede. Det er det som er drivkraften, sier han.

Rain Man

Valen bor nå i Los Angeles, og showet hans handler mye om kulturforskjellene mellom USA og Norge. Rogalendingen parodierer filmstjerner som Sylvester Stallone og Al Pacino, og dessuten en rekke musikere, som Michael Jackson og Bob Dylan. I tillegg kommer diverse tv-parodier, som blant annet innebærer klassikeren Nils Gunnar Lie.

Og et par sørlendinger.

— Jeg kom på noe i dusjen i dag, om Dag Otto Lauritzen og Thor Hushovd. Det må nok inn i showet, sier han, og forklarer at det egentlig ikke er så mye jobb å lære seg nye parodier. Enten sitter de med en gang, eller så sitter de aldri.- Jeg er litt Rain Man når det gjelder lyd og fonetikk. Jeg kan hente stemmer på noen sekunder. Men jeg har ingen anelse hvor det kommer fra, sier han.

Flere lag

Valen sier kristiansander Rune Andersen er en av hans forbilder. Men han liker ikke å omtale seg selv som komiker.

— En komiker analyserer hvem som er i media til enhver tid, og så lærer han seg å parodiere dem. Jeg prøver å finne de som folk synes er veldig karakteristiske, uten helt å være klar over det. Nils Gunnar Lie og Arne Johannessen er eksempler på det. Eller Ole Torp. Bevegelsene hans, hvordan han står og danser fordi han nyter det han gjør, sier Valen, og forsvinner inn i sin egen parodi i noen sekunder.

— Så hvis du ikke er komiker, hva er du egentlig?

— Hm. Ja, det er vanskelig å si. Tulling slash artist, tenker jeg vi sier. Jeg prøver å lage humor med flere lag. Folk skal stille spørsmål etterpå, men først og fremst skal de bli underholdt, forklarer han.

Drømmen

Valen har hatt stor suksess med sine forskjellige tv-serier og sceneshow. Det har gitt ham både rikdom og berømmelse, som han mener har like mange skyggesider som fordeler.

— Det å bli svindlet av venner gjør noe med en. Men fordelen med penger er at man kan si nei til jobber man ikke ønsker å gjøre. Målet mitt har aldri vært å bli den største eller den rikeste. Drømmen var å komme ut, og det å kunne jobbe i Los Angeles, som er verdens underholdningsscene nummer én, er veldig stort for meg. Så har jeg tatt med meg litt norsk jantelov. For jeg tror janteloven kan være positiv også, den hjelper for å holde beina godt plantet på bakken.