FILMATISERING: Dokumentaren filmatiserer noen av øyeblikkene på Hestmanden. (F.v. Kjell Carlsen, Johnny Rom Hafnor og Per Kullerud). Foto: Fra filmen
FILM TIL KONGEN: - Vi har sendt et eksemplar av filmen til Slottet. Kongen er jo med i filmen, sier Steinar Endresen (t.h.), her med Svein Færøvig på deres kontor i Kristiansand. Foto: Anette Os
KONGELIG BESØK: Kong Harald var til stede under dåpen av Hestmanden i fjor. Han er nå en del av filmen om skipet. Her med formann i Stiftelsen Hestmanden, Rolf-Hugo Williamsen. Foto: Fra filmen
KRIGSSEILER: Søren Brandsnes var krigsseiler under krigen, og er nå en del av filmen om Hestmanden. Han forteller om egne erfaringer som krigsseiler. Foto: Fra filmen
hestmandenfilm2.jpg

KRISTIANSAND : — Jeg kjente ikke til båten i det hele tatt. Da Hestmanden skulle sjøsettes på Bredalsholmen, dro vi ut og snakket med dem som jobbet der. Da innså vi at Hestmanden har en helt fantastisk historie, sier Svein Færøvig.

Sammen med Steinar Endresen står han bak filmen "Hestmanden "The Lucky Ship", om museumsskipet og krigsminnesmerket DS Hestmanden. Nå er skipet det eneste gjenværende av Nortraships flåte, og ble ferdig restaurert som museumsskip og minnesmerke for krigsseilerne i fjor.

Dramatiske historier

Den første historien filmskaperne hørte om skipet overbeviste dem om at de ville lage en film.

— Den første historien vi fikk, var dramatisk. Da Hestmanden var del av en konvoi under første verdenskrig, klarte den ikke å holde følge, sakket akterut og mistet resten av konvoien. De ankret opp ved den engelske kanal, mens de andre dro videre. Imens ble hele konvoien utslettet, og Hestmanden ble det eneste skipet som kom uskadet fra det. Dermed fikk det kallenavnet "The Lucky Ship", forteller Færøvig.

I filmen intervjues krigsseilere. Medlemmer av Stiftelsen Hestmanden. Arbeidere ved Bredalsholmen Dokk og Fartøysenter. Og Vest-Agder Fylkesmuseum. Og de har fått amatørskuespillere til å dramatisere noen av hendelsene: I maskinrommet står en svett maskinist, med sneipen i kjeften. Kapteinen står på broen og speider. De blir beskutt av jagerfly. Så vises arkivfilmer og arkivbilder.

Overtro på skipet

50 timer opptak ble til 58 minutter film, etter å ha jobbet i halvannet år. Håpet er at filmen skal vises om bord på skipet. Der tar de også opp overnaturlige ting som skjedde.— Det var mye overtro om bord. En los hørte stemmer og ble advart mens han hvilte. Han sto opp, endret kurs, og berget skipet flere ganger. Det ble beskrevet at noe overnaturlig holdt sin beskyttende hånd over skipet, sier Færøvik.

De har flere dramatiske historier. Som da Hestmanden slapp unna et jagerfly.

— En av de mest dramatiske historiene, er da et jagerfly fløy sa lavt at det knakk av toppen på masten til Hestmanden. Flyet slapp seks bomber, men falt bare noen få fot bak hekken, og gjorde bare mindre skader, sier Steinar Endresen.De håper at filmen kan påvirke politiske beslutninger når det gjelder hvor Hestmanden skal plasseres. Nå er den tilbake på Bredalsholmen, for å ligge i ly for vinterværet.

— Nå ligger skipet på Bredalsholmen, hvor den har den ligget i mange, mange år. Vi håper filmen kan bidra til å holde fokus på skipet og på hvor det skal plasseres permanent. Skipet burde bli helt ferdig, gå for egen maskin og bli et flytende museum på norskekysten. Det er viktig for å kunne ta vare på vår historie, sier Endresen.