Eirik Faber var forbanna, og lei seg. Han satt på loftet i huset sitt i Oddernesveien, og klimpret på gitaren. Det var sommeren 2005, og det var midt på natta. Følelsene måtte ut av kroppen, og inn i en låt. Resultatet ble "Not Over", som etter hvert skulle bli en av Fabers største hits.

— Det gikk veldig fort. Og det er ofte sånn jeg skriver mine beste låter. Når alt kommer på en gang, og teksten og musikken blir skrevet om hverandre, forteller Faber.

Hør låten på Spotify

Kryptisk

Teksten til "Not Over" er tidvis temmelig kryptisk, men fortvilelsen er ikke vanskelig å spore.

— Det var en ting som lå veldig langt frem i hodet akkurat da. Mer kan jeg ikke avsløre. Det må være hemmelig, sier Faber.

— Jaha? Hvorfor det? - Jeg kan ikke fortelle mer, for personen det handler om vet ikke om det. Jeg har vært fristet til å si det noen ganger, men har aldri gjort det, forklarer han.

Faber mener sangen er ærlig, om enn ikke helt politisk korrekt.

— Den er kanskje litt belærende. Litt "hva er det du holder på med"? Egentlig er det ikke helt lov å være belærende når man skriver sanger. Men det var det jeg hadde på hjertet, så da måtte det bare bli sånn.

Sangen gikk til topps på norske radiolister. Og blant mange som likte den, var den hemmelige personen, som sangen handler om, men som ikke vet det selv.

— Denne personen sa til meg at "det er noe med den sangen som griper meg". Og det var jo ikke så rart. Jeg hadde lyst til å fortelle det, men jeg gjorde ikke det. Men jeg tok det som en kompliment, for det betød at jeg hadde klart å formidle det jeg ville, sier Faber.

Hit

Låten har "hit" skrevet over hele seg, noe Faber følte selv også. Han sendte den umiddelbart til plateselskapet sitt, samme natt som han skrev den i loftstudioet i Oddernesveien. Neste dag fikk han svar.

— "Den var jo fin", sto det i mailen. Jeg tenkte "Fin? Er du helt idiot?", forteller Faber.

Så gikk det to uker. En ny mail tikket inn fra Sony: "Du, den låten din er jo en hit!".

— Jeg tenkte "ja, den er jo det", sier Faber, og forklarer hvorfor.

— Det ligger i refrenget, at du får et løft, en forløsning, når du kommer dit. Sangene jeg liker er ofte sånn, sier kristiansanderen.

Faber har hatt flere topp ti-låter i karrieren, men 35-åringen har ingen formel på hvordan man skriver en hit.

— Jeg er glad i melodiøs musikk, og liker ofte hits. Men jeg mener at ingenting er så vanskelig som å skrive en hit. Boksen er så liten, nåløyet er så trangt, sier han.

I 2011 skulle Faber lanseres i Tyskland, Europas største platemarked. "Not Over" var en av singlene som skulle sørge for at guttedrømmen gikk i oppfyllelse. Det gikk dårlig, noe som satte spor hos låtskriveren.

— Jeg fikk et litt anstrengt forhold til denne låten. En bismak. Men det er i ferd med å gå over nå, sier han.