KRISTIANSAND: — Det var helt uvirkelig å stå og synge vår egen låt i Kilden, sier Verona Ahmetaj om låten ”Golden Days”.

Sammen med bassist Audun Laading dannet hun duoen Clockworks. De meldte seg på konkurransen ”Fremtiden er uhørt! Vol. 11”, og ble en av de heldige som fikk opptre i Kilden med Kristiansand Symfoniorkester i januar i år.

Ble gjenforent

Verona og Audun ble først kjent når de var fem, seks år gamle. Flere år senere møttes de igjen på videregående og begynte å lage musikk sammen.

— Hvert friminutt satt jeg og Audun på dramarommet på Katedralskolen og spilte og sang. Alle visste at rommet var opptatt da, sier Ahmetaj.

De har hatt flere skoleoppvisninger og blant annet varmet opp for Depui på På Hjørnet. Etter fremføringen på Kilden la de ut sangen sin på uhørt.no, og her ble den valgt ut til å spilles på P3. — Pappa ringte meg fra jobb og sa at sangen min ble spilt på radioen. Det var utrolig kult, sier hun.

Inspirert av albanske folketoner

Ahmetaj er opprinnelig fra Kosovo, og da hun var liten pleide moren å synge albanske folketoner for henne.

— Det er utrolig vakkert, og det var nok det som gjorde meg interessert i musikk i utgangspunktet, forteller hun.

Hun vokste opp med mye musikk i hjemmet, deriblant fra gamle soullegender som Ray Charles og Aretha Franklin. Hun begynte å synge da hun var to år, og da hun var tretten begynte hun å spille piano.

— Jeg fant ut at jeg kunne kombinere det med sangen. Det var da jeg for alvor begynte å skrive egne låter, forteller hun.

- Uttrykker meg best gjennom sang

Fra den knallgrønne veggen på pikerommet titter Jimi Hendrix, Jim Morrison og John Lennon spørrende på henne. Amy Winehouse ser også ut til å lure; skal du synge snart? Pianoet begynner straks å få puls igjen og Verona synger sin soulinspirerte låt ”Parisian boy”.

— Denne sangen fikk jeg inspirasjon til å skrive når jeg så en gutt i Paris. Han hadde Ray Bans og skinnjakke og var helt nydelig. En type jeg kunne falt for, sier hun.

Den unge vokalisten synes det er lettere å uttrykke seg gjennom sang.

— Jeg snakker ofte før jeg tenker, og da kommer ordene feil ut. Gjennom musikken får jeg uttrykt meg bedre og jeg får også sagt mer, forklarer vokalisten.

Ahmetaj liker å høre på både soul, jazz og blues, i den rekkefølgen. Hun blir inspirert til å skrive sanger av å se på folk hun ikke kjenner.

— Jeg kan sitte på en kafé og få ideer av å se to gamle mennesker som holder hender eller to barn som skriker til hverandre. Mange av sangene mine blir også inspirert av knuste hjerter, slik soul-sanger ofte er. Det er kanskje litt frekt, men noen ganger får jeg lyst til å be venninnene mine om å brette ut om sine hjertesorger slik at jeg kan skrive om dem, sier hun.

Har flere drømmer

Hun ønsker å fortsette med musikk, men har flere drømmer.

— Jeg er sykt glad i realfag og vitenskap, og jeg finner oppriktig glede i å lese om det. Planen min er å komme inn på medisinstudier i Berlin, forteller hun.

Hun er nå ferdig med siste året på videregående, og har brukt mye tid på å få gode karakterer. Musikken er satt på vent til etter jul, og da skal Clockworks spille inn en EP i Paris, der hennes artistmakker opprinnelig kommer fra. Julen skal Verona tilbringe i Kosovo med storfamilien, fra blant annet USA og Tyskland.

— Jeg er utrolig heldig som får feire jul med hele familien. Jeg er veldig stolt av min nasjonalitet og gleder meg ekstra mye til å feire jul i år, sier hun.

Selv om hun ønsker å bli lege er drømmen om å være musiker fortsatt til stede.

— Men det er mange vokalister som ønsker det. Dessuten har jeg som sagt flere drømmer, og det er viktig for meg å få utnyttet mitt fulle potensiale, sier hun.

— Hva har du som skal til for å oppnå drømmene dine?

— Jeg har viljestyrke av stål og når jeg setter meg mål er det ingenting som kan stoppe meg frå å nå dem, sier hun standhaftig.

Synger med sjel: Verona Ahmetaj foran det elektriske pianoet på rommet sitt hjemme på Hånes. Her har hun tilbrakt mye tid med musikken. Foto: Reidar Kollstad