HOVEFESTIVALEN/TROMØYA:

— Vi elsker hverandres musikk og har jobbet sammen ved et par tidligere anledninger. Vi fant ut at vi ønsket å satse på et felles prosjekt, sier NAS om samarbeidet med reggae-artist og Bob Marley-sønnen, Damien ”JR Gong” Marley.

Torsdag kveld leverte de en fargesprakende og hardtslående opptreden før Massive Attack på Hovescenen, og publikum fikk oppleve det brennende engasjementet de to artistene har for sine forfedre og situasjonen i Afrika.

Reggae/hip hop-fusjon

NAS og Marley kombinerer hip hop med reggea-rytmer, og en rekke innslag av afrikanske rytmer.

— Vi strekker en hånd ut til de som er blitt glemt. Vi mener det afrikanske folk er kilden til menneskeheten, og at resten av verden bør vite mer om sin arv. Men det afrikanske folket har blitt misbrukt, neglisjert og urettferdig behandlet i alle år. Vi prøver å spre et budskap om fred, tilhørighet og samhold, og å sette fokus på at vi alle i bunn og grunn er i slekt med hverandre og bør være stolte av hvem vi er, sier NAS når vi treffer han og Marley på Hotell Tyholmen i Arendal få timer før konserten på Hove.

Med et budskap til hele verden

Plata «Distant Relatives» gikk rett inn på plass nummer 5 på Billboard Top 200 da den kom ut i mai 2010. Samarbeidet har vist seg å bli en enorm suksess og nå har de to lagt ut på en omfattende reise, for å spre sin musikk og sitt budskap til resten av verden.

En festival må jo være et fint sted å begynne da, siden det er så mange mennesker fra forskjellige bakgrunner på samme sted?

— Ja, det er helt ideelt, og vi gleder oss veldig til å spille her i Norge, svarer Damien Marley.

Duoen er ordknappe og alvorlige når vi møter dem på hotellet i Arendal sentrum. Men etter en båttur over elva, er de i full fyr når de entrer scenen. NAS og Marley eksploderer i en brennende engasjert opptreden, og i solsteiken på Tromøya fikk publikum en god dose stjernespekket hip hop og eggende reggae-rytmer