TRONDHEIM: Førsteopplaget på 20.000 eksemplarer er allerede ute i butikkene. Forlagssjef Geir Berdahl i Oktober tror de vil forsvinne i løpet av noen dager.

— Mandag etter vinterferien ringer vi trykkeriet og bestiller andreopplaget, sier Berdahl til Klassekampen.

Boka er også hovedbok hos Bokklubben Nye Bøker.

Det betyr at samlet opplag på de fire bøkene i serien snart er oppe i 180.000 eksemplarer. Med et honorar på vel 50 kroner per bok, gir det Karl Ove Knausgård en inntekt på 9 millioner. Salg gjennom bokklubbene kommer i tillegg.

Firere

Mens de tre første romanene i Knausgårds «Min Kamp»-serie ble mottatt med stående ovasjoner fra et så godt som samlet anmelderkorps, er mottakelsene nå mer blandet. Terningene lander som oftest på firere for fireren.

Hovedhandlingen i «Min Kamp 4» dreier seg om Knausgårds tid som ung lærervikar i Nord-Norge. Boka handler ikke om hemningsløs ungdommelig sex og pedofile overgrep, slik noe av forhåndsomtalen kunne tyde på. Derimot er det mye tidlig sædavgang. For en kåt ung mann er tidlig sædavgang noe av det traurigste som kan skje. Er det likevel blitt stor litteratur?

Nei, mener Gro Jørstad Nilsen i Bergens Tidende. Hun vurderer romanen til å være ei overfladisk bok så å si uten indre utvikling og persontegning.

Ingunn Økland i Aftenposten mener Knausgårds forfriskende estetikk går på tomgang i den fjerde boka. Gradvis tar klisjeene over, skriver hun.

- Debutromanen bedre

Økland sammenligner med Knausgårds debutroman «Ute av verden», som har mange av de samme motivene som «Min Kamp 4», og kommer til at debutromanen holdt et langt høyere litterært nivå. «Den etablerte, drevne forfatteren har rett og slett skrevet en betydelig dårligere bok enn hva han gjorde som tolv år yngre debutant», skriver Økland i sin anmeldelse.

Terje Eidsvåg i Adresseavisen mener boka er ujevn, mer fascinerende enn helt god. «Ujevn i den forstand at enkelte deler har en intensitet og en følsom tilstedeværelse som gjør det til, om ikke stor, så særdeles medrivende litteratur», skriver Eidsvåg.

Morten Abrahamsen i VG mener boka er en fryd å lese. Men Knausgårds fortellergrep er ikke lenger like friske, og fortellingen gir heller ikke noe nytt å tygge på, skriver Abrahamsen, og triller terningen til en firer.

En firer gir også Fædrelandsvennens anmelder, Emil Otto Syvertsen, som mener det fjerde bindet inneholder flere trivialiteter enn de tre første.

«Jeg er fremdeles begeistret, men ikke så overstadig som før», skriver Syvertsen.

- Guttebok?

NRK P2s Martha Norheim mener denne boka er den klart dårligste i serien.

Hovedproblemet er at romanen nesten uten unntak er skrevet i 18-åringens språk og med 18-åringens innsikt. Det er en fordel å være ganske ung mann for å mene denne romanen er helt vellykket, sier hun i sin anmeldelse.

Hun mener «Min Kamp» fortsatt er et storslått prosjekt, til tross for en synkende kvalitetskurve. Men hun stiller også følgende kjetterske spørsmål:

«Stadig hyppigare dukkar spørsmålet opp: orkar vi meir Knausgård? Er det overdose? Vil denne romanmastodonten vise seg å vere ei forkledd døgnfluge, som kritikarar og entusiastiske lesarar om få år vil le litt brydd over at dei ofra så mykje tid, krefter og tolkingsiver på?»